Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 1.4.2010 at 10.37
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

zumppi kirjoitti:
Quote:Mitä mieltä olette plagioinnin rikollisuudesta?

Esimerkiksi lääkepatentti voidaan jossain mielessä rinnastaa plagiontiin. Jos jonkun lafkan tutkijat löytävät uuden hienon molekyylin, toisen lafkan porukka ei saa sitä suoraan kopioida. Vrt. jos julkaisen kirjan, et saa julkaista sitä omalla nimelläsi uudelleen esim. 1e halvemmalla. Plagiointihan on rikos ilman mitään sopimuksia (plagioija ei oo tehny mitään sopimuksia tekijän kanssa).
Plagioinnissa on kyse vähän samasta kuin tavaramerkissäkin. Plagiointikielto ja tavaramerkki kieltävät asiakkaille/kuluttajille valehtelun, mutta eivät kuitenkaan kiellä tekemästä kopioita. Kukaan ei vaan saa väittää, että tehdyn kopion alkuperäisteoksen tekijä olisi joku muu kuin se on. Eli vaikkapa kirjan julkaiseminen ja myyminen toisen henkilön nimissä on asiakkaiden huijaamista, koska kirjan on kirjoittanut oikeasti joku ihan muu henkilö. Samoin esimerkiksi kiinalaisen halpispuhelimen myyminen Nokian kännykkänä on ostajan huijaamista. Tällainen toiminta ei ole yleisesti ottaen kovinkaan kannattavaa yhteiskunnalle, joten on ihan syytä pitää se kiellettynä.

Tämän takia en oikein ymmärrä rinnastustasi lääkepatentteihin. Plagiointi liittyy molekyyleihin vain silloin, jos joku taho väittää löytäneensä molekyylin itse, vaikka onkin oikeasti vain kopioinut sen jostain muualta. Tällaisessa tapauksessa on kuitenkin ihan turha syyttää asiasta kopioimista ja vaatia sen kieltämistä – olennaisempaa on varmistaa, että löydön tehnyt lafka saa siitä kunnian itselleen.

Mitä sitten tulee sopimusoikeuteen, niin sitä rikotaan plagioijan ja hänen asiakkaansa välillä, eikä suinkaan plagioijan ja alkuperäisen tekijän välillä. Jos joku myy toiselle kirjan, josta kirjailijan nimi on vaihdettu, hän syyllistyy petokseen.