Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille Vs:Perusteluita piratismin dekriminalisoinnille

Julkaisija Vastaukset
vesiposti # Posted on 15.5.2010 at 19.27
Profiilikuva käyttäjästä vesiposti

Mitä tässä ketjussa käsitetään plagioinnilla? Kirjan julkaiseminen väärällä nimellä ei minun tietääkseni ole plagiointia, vaan ihan suora tekijänoikeusrikos. Plagiointia olisi kirjan asiasisällön kirjoittaminen uudelleen omin sanoin. Tämä ei käsittääkseni ole ainakaan kirjaimellisesti laitonta, sillä tekijänoikeus koskee kirjan tekstiä eikä taustalla olevia ajatuksia.

zumppi kirjoitti:
Quote:Jos piratismia ja tekijänoikeuksia lähestytään libertarismin kautta, näkisin, että tekijällä on vapailla markkinoilla oikeus päättää täysin millaisessa sopimuskehikossa alkaa teostaan myymään. Hän voi vaikka a) olla julkaisematta teosta b) tehdä ostajien kanssa salassapitosopimuksia c) käyttää esim. creative commons lisenssiä d) käyttää mitä tahansa muuta sopimuskehikkoa, esim. nykyisen tekijänoikeuslainsäädännön mukaist0a ja valtion ylläpitämää ”all rights reservediä”. Pointtini on se, että eikö libertaristisesta näkökulmasta markkinoiden pitäisi antaa löytää paras / parhaat sopimuskehikot eri teosten myymiseen. Miksi osa sopimuskehikoista ei voisi olla valtion ylläpitämiä tekijänoikeusmonopoleja ? (Okei myönnän, että monopolin kannattaminen libertarismin näkökulmasta ei oo puolustettavaa juurikaan muulloin kuin luonnollisen monopolin tapauksessa. Tässä on periaatteessa kyse metamarkkinoista (sopimuskehikoiden markkinat) ja itse tuotemarkkinoista joten tilanne ei niin selvä).
Vapailla markkinoilla palvelu, jonka kuka tahansa voi itse tehdä ilman vaivaa tai kustannuksia, on arvoltaan nolla. Digitaalisen tiedon kopionti on tällainen palvelu.

Eikä tekijänoikeus toimi sopimusasiana, koska vaikka myyjä tekisi ostajan kanssa minkä tahansa sopimuksen, se ei silti koskisi ostajan kaveria joka laittaa teoksen nettiin eikä ketään niistä ihmisistä jotka sen sieltä lataavat ja edelleen jakavat.