Vs:Perustulo

Julkaisija Vastaukset
Pekka Mustonen # Posted on 19.5.2011 at 7.59
Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

Kannatan perustuloa ehdottomasti. Perustulon määrä tulisi olla sellainen, että sillä oikeasti pystyy elämään, tälläin mitään erillistä sossun luukkua ei enää tarvittaisi. Siis tulo voisi olla verottomana noin 700€/kk. Tämän päälle saisi vapaasti tienata sen mitä kukin tienaa. Tämä mahdollistaisi kaikenlaisten pätkä- ja satunnaistöiden teon rehellisesti. Nythän näitä tehdään pimeänä, koska muuten etuudet menisivät.

Suurin etu tässä olisi se, että päästäisiin eroon mielettömän byrokraattisesta Kelan sosiaalijärjestelmästä. Ei olisi enää tarvetta opintotuelle, ei eläkkeille, ei työttömyyskorvauksille yms. Eläkkeiden suhteen tulisi olla sinällään nykyisen kaltainen, mutta enemmän vapaaehtoisuuteen perustuva työelämän aikainen säästäminen. Työttömyyskorvauksissa taitaa jo pelata ihan hyvin nyt liittojen kautta saatava ansiosidonnainen. Opiskelijat perustulo nostaisi lopultakin samalle tasolle kaikkien muiden kanssa.

Perustulon käyttöönotto paitsi parantaisi heikoimmassa asemassa olevien elämää niin myös helpottaisi kaikkien muiden. Ei tarvitsi enää lähetellä kaavakkeita E456-2334 ja RT-336677 sekä BAD-666 Kelaan saadakseen tukea, johon on oikeutettu.

Kela jäisi olemaan pienempimuotoisena laitoksena, joka takaisi esimerkiksi sen, että sairailla ihmisillä olisi mahdollisuus maksaa hoitomenonsa, jotka monesssa sairaudessa ovat ”hieman” tuon esittämäni perustulomäärän yläpuolella.