Vs:Perustulo

Julkaisija Vastaukset
kummostain # Posted on 11.6.2011 at 10.20
Profiilikuva käyttäjästä kummostain

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Pienipalkkainen+saa+k%C3%A4teen+l%C3%A4hes+saman+kuin+tuilla+el%C3%A4v%C3%A4/1135266823287

Quote:
Pienipalkkainen työntekijä ei saa käteensä verojen jälkeen välttämättä juuri enempää kuin tukien varassa elävä. Helsingin Sanomien esimerkkilaskelmassa pienipalkkainen sai käteensä 1 241 euroa ja tukien varassa elävä lähes yhtä paljon, 1 100 euroa.

Työttömän ei kannata oikeastaan tehdä keikkahommia, koska jokaisesta ansaitusta eurosta toimeentulotuki pienenisi 80 senttiä. Tästä syntyy kannustinloukuksi kutsuttu ilmiö.

Perustulo kuitenkin kannsutaisi töihin kun se ei olisi työssäkävijän perustulosta pois.

Quote:Hallitusneuvottelujen tuloksena odotetaan päätöstä, joka korottaa suomalaisten perusturvaa. Käytännössä päätöksen vaikutus on köyhän kohdalla taloudellisesti plus miinus nolla, koska yhden tuen korotus pienentää herkästi toista.

mitä hyötyä tuosta sitten on jos siitä ei ole köyhille (niille jotka eniten rahaa nyt tartteis) jotka eivät tule nytkään toimeen, saati vaikka 10 vuoden päästä jolloin (reaalirahassa) hinnat ovat liki kaksinkertaistuneet*

Quote:”Kaikki, mitä teet itsesi hyväksi, vähennetään tuesta”, kansanedustaja Osmo Soininvaara sanoo.

Jos sen sijaan työmarkkinatuella elävä käy töissä, hän saa puolet tulosta omaksi hyväkseen ja puolet vähennetään tuesta. Töihin meno on siis huomattavasti kannattavampaa kuin toimeentulotuella.

Pahan loukun aiheuttaa toisaalta Kelan asumistuki. Systeemi on peräisin 1960-luvulta ja laskentakaavassa on joukko neliörajoihin ja asunnon kuntoon liittyviä omituisuuksia.

Tulojen vaikutus asumistukeen määritellään yhdeksänsivuisella taulukolla, joka aiheuttaa vaikeasti ennakoitavia hyppäyksiä. Pahimmillaan tulonlisäyksestä ei jää juuri mitään käteen.

Osmo on muuten myös ajanut perustuloa tavallaan ja kirjoittanut kaksi kirjaakin asiasta (pitääpä pian käydä lukemassa ne, ni tietää mistä puhuu, kun piraattien ajamia asioita mainostaa äänestäjille)

Toi asumistuki tosiaan kaipaa muutosta. Maailman talous muuttui 1971 ja suurinosa kansalaisen kasvatuksesta pohjautuu oppeihin ajalta ennen tuota. ”Käy koulu hyvin ja mene töihin”- ei enää ole aikoihin pätenyt jotta voisi menestyä. (vrt. isoisämme kykeni rakennuttamaan tai ostamaan ilman lainaa omakotiasunnot.. kuinka moni suomalainen kykenee nyt samaan ilman lainaa?) Asumistuki ei ole ainoa asia joka kaipaa muutosta.

Quote:Kannustinloukkujen purkamiseksi mietitään erilaisia keinoja. Kovan linjan kannattajien mielestä paras kannustin olisi yksinkertaisesti tukien leikkaaminen. Nuorten kohdalla tukileikkuria jo kokeillaan Sata-komitean aloitteesta. Työ- tai koulutuspaikasta kieltäytyneeltä alle 25-vuotiaalta voidaan leikata toimeentulotuesta 20–40 prosenttia. Käytännössä vuodenvaihteesta asti voimassa ollutta leikkuria on sovellettu ainakin Helsingissä harvoin, noin 30 tapauksessa kuukaudessa.

Yleensä kieltäytymiseen on joku pätevä syy tai nuorella on suunnitelma aloittaa joku koulutus tai työ. Silloin tukea ei ole leikattu.

No nyt oon kyl koko tuon linkin sisältämän uutisen quottanu tänne xD

Mut joo..

Onks tuos leikkaus toiminu? Ihmiset kikkailee jottei ois pakko lähtee töihin tai työkkärin pakottamille kursseille. Tyyliin, osa hakee kouluihin jotta tuet säilyy mutta tekee pääsykokeet tahallaa päi pyllyy ni työkkärille voi varmistaa että haki vaikkei oikeasti ollu aikeis aloittaa opintoi.