Vs:Perustulo ja tasaveroon siirtyminen

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Perustulo Vs:Perustulo ja tasaveroon siirtyminen

Julkaisija Vastaukset
Multiprivatisti # Posted on 12.6.2011 at 23.49
Profiilikuva käyttäjästä Multiprivatisti

Onko kukaan missään selvittänyt mitä kaikkia sosiaaliturvan muotoja olisi järkevää karsia perustulojärjestelmään siirryttäessä ? Yleensä kaikissa esitetyissä perustulomalleissa perustulo jää kovin pieneksi johtuen juuri siitä että niissä ei lakkauteta tarpeeksi monia muita sosiaaliturvan muotoja.

Mitä enemmän muita sosiaaliturvia karsittaisiin sitä korkeampi perustulo olisi mahdollista rahoittaa ilman verojen nostoa.

Ehdotan paitsi asumistukien lakkauttamista niin myös ns. sosiaalisen asuntotuotannon Arava Hitas jne lakkauttamista. Tämänkaltaiset asumisen tuet kuten myös esim. kaupungin vuokra asunnot muodostavat kokonaisuutena varsinaisen kastijärjestelmän mikä asettaa ihmiset eri asemaan riippuen siitä mitä tukimuotoa he käyttävät hyväkseen.

Lisäksi sairaus ja työkyvyttömyyseläkkeet tulisi korvata perustulolla.

Samoin kaikki sosiaalisin perusteint ehtävät verovähennykset ja korvaukset esim. lääke ja sairaanhoitokuluista.

Väliinputoajien suojelemiseksi tulisi luoda terveyssetelijärjestelmä missä kaikille kansalaisille jaettaisiin terveysetelit joilla voisi ostaa julkisia terveyspalveluita tai sitten myydä omat terveyssetelinsä jollekkin niitä enemmän tarvitsevalle.

— Tarveharkinnan poistaminen esim. terveydenhoitomenojen korvaamisessa tai asumisen tukemisessa vähentisi oleellisesti koko soiaaliturvajärjestelmän byrokrtian nettokustannuksia — ja tämän tulisi olla myös eräs keskeisin argumentti perustulon puolesta.

***

Tasaveroprosenttiin (sekä palkka että pääomatulojen osalta) voidaan perustella sillä, että se ei rankaisisi tulojen kasvusta samalla tavalla kuin progressiivinen verotus eikä syrjisi palkansaajia pääomatulon saajien kustannuksella.

Perustulojärjestelmä olisi periaattteessa pyrittävä yhdistämään tasaveroon. Jos joku esittää tasaveron olevan rikkaita suosivan, niin korotettakoon sitten tasaveroa korkeamman perustulon rahoittamiseksi.