Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattiliberaalinen vaalimanifesti Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 19.12.2010 at 11.05
Profiilikuva käyttäjästä whiic

”Lähtökohta on, että perustulolle ei pidä voida ”elää”. Jos perustulolla voisi elää mukavasti”

Olen yhtä mieltä, että perustulolla ei pida voida elää liian mukavasti. Sinä painotat sanaa ”elää”, minusta tärkeää on painottaa ”mukavasti”.

Eli perustulolla elävän tulisi saada välttävä toimeentulo: ei konkreettista nälkää, hometalossa asumista, asumista siltojen alla eikä tilannetta, jossa täydellinen varattomuus johtaa ilman sähköä, vettä ja jonkinlaista puhelin ja nettiliittymää ja näiden käyttämiseen soveltuvaa laitetta (joita saa tosin ilmaiseksi käytettynä). Jälkimmäiset kaksi eivät ehkä ole ihmisoikeuksia, mutta pragraattisista syistä yhteiskunnan etu, että jokaisella työnhakijalla on nämä kaksi.

Sen takia 400 euroa on liian vähän. 600 euroa on omasta mielestäni hyvä. Alle 400 eurolla voisi toki elää alivuokralaisena ventovieraan kanssa yhdelle perheelle tarkoitetussa taloudessa, ja yhteiskokkaaminen myös säästäisi yhteisiä varoja, mutta avoliitto ventovieraan kanssa ei käytännössä onnistu vaikka sillä alle 400 eur/lärvi eli 800 eur/talous onnistuisikin. Pakkoavoliitot vähänosaisille ovat vähän liikaa minulle.

400 euron kuukausitulo edellyttäisi, että esim. kunta tarjoaisi yksinasujilölle ahtaita soluasuntoja, jotka muistuttaisivat pakolaisten vastaanottokeskuksia – mutta tällä kertaa kantasuomalaisille. Yksityisen sektorin motivaatio rakentaa tämmöisiä kodittomien taloja on vähäinen, koska pelkästään vuokran perintä taidettaisiin katsoa liian riskialttiiksi liiketoiminnaksi. Siis ei sikäli, ihan kiva se olisi, jos tämmöisen saisi toimimaan jollakin varoilla, että jotakin purkutuomion alla olevia koulurakennuksia voitaisiin remontoida tilapäisasunnoiksi. Jos vähävaraisten asuntojen toteuttajaksi asetettaisiin kunta, lienee itsestäänselvää, että se johtaa ”ei-liberaaliin” palveluiden toteutukseen.

400 eur ei nyt vaikuta varmalta edes hengissä säilymisen kannalta. Joko siihen pitää saada pari sataa lisää, tai kunnan pitäisi tarjota (tai yhteiskunnan pitää muutoin asettaa vakuus oikeuden toteutumisesta jollakin tavalla) minimalistista asumista. Sitä en osaa sanoa pitäisikö sen takuuasumisen olla muotoa soluasunto alle 200 eurolla/kk jaetulla keittiöllä ja WC:llä, vai tilapäismajoitusta tarjoava vastaanottokeskus esim. 10 eur/päivä sisältäen pari laitosruokalan ateriaa päivässä (ideaalisesti tämä tulisi tarjota ilman tarveharkintaa ja voitaisiin tarjota ulkopaikkakuntalaisillekin (helpottaisi työnhakua ulkopaikkakunnilta ja opiskelijoiden käyntiä kauempana pääsykokeissa)).

Takuuasunto ei tietenkään ole liberalismia, mutta jos perustuloa ei pysty nostamaan siten, että varat riittää yleisten vuokra-asentomarkkinoiden yksiöön, niin sitten täytyy perustulon rinnalle tarjota jotakin muuta vähäosaisen helpostusta (mieluiten toki täysin ilman tarvehankintaa, siten että nämä hintakatollisen palvelut saa ostaa käteisellä).

___

”Mikäli ihminen ei ole säästänyt mitään ja menettää työpaikkansa, hänellä on silti irtisanomisajan verran aikaa etsiä itselleen uusi työpaikka ja jopa tämän hetken huonosti toimivilla työmarkkinoilla lähes kuka tahansa saa töitä esimerkiksi siivoojana. 400 euron perustulo + siivoojan palkka riittää vuokran maksamiseen, mahdollisesti jopa Helsingissä.”

Ajatuksesi ei ota huomioon, että savustaessa työttömiä työn tekoon, ne siivojan paikatkin loppuu kesken, kun 300000 ihmistä tulee sohviltansa etsimään moppaajan virkaa.

Sen takia mielestäni perustulolla tulee saada välttävä elintaso ilman nälkäkuolemaa tai sillan alla asumista, ja perustulon ja siivojanpalkan (Siwan viikonlopputuuraajan) yhdistelmällä saa tyydyttävän palkan (eli on varaa syödä pari kertaa viikossa jopa liharuokaa ja jää rahaa hankkia taloonsa verhot, TV tai Aamulehti).

Perustulon tulee ottaa huomioon, että tilanne, jossa ihminen ei kertakaikkiaan saa edes siivoojan työtä on mahdollinen.

___

Jos teet tuosta puhtaan liberalistisen manifestin, johon on vielä liitetty kokoomuslainen idea 400 euron elintasosta, varaudu siihen, että sinä ja Metsälä olettekin mahdolliset ainoat allekirjoittajat. Pari satkua suurempi perustulo ei riko liberalismia vaikka toki vaatisikin tuloveron korottamista useampia prosenttiyksiköitä. Tosin 1000 euron verottoman tulorajan poisto vähän auttaa veroprosentin korotustarvetta kompensoimaan, samaten se, että 300 euron lisää ei tarjota varhais- ja työkyvyttömyyseläkeläisille, ellei kyseessä ole niin vakava toimintakyvyn rajoitus, että yhteiskunnan täytyy kustantaa henkilölle esim. siivouspalvelut, ks. vammaisetuuksista aiemmin mainitsemani (#8722).

Tärkeää olisi saada Liberaalien kannattajakuntaan vetoavien Piraattiehdokkaiden lista, jossa olisi vähintään yksi ehdokas per vaalipiiri. Nykyisessä muodossaan, en olisi varma, että tämä toteutuisi. 500-700 euron haarukka olisi hyvä alku (ja kivasti tasan puolessavälissä kommunistien ja pahimpien oikeistotrollien välistä).