Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattiliberaalinen vaalimanifesti Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 21.12.2010 at 16.42
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Älkää nyt tätä tähän kuopatko, vaikka minä vähän kritisoinkin tuota alkuperäistä ehdotustekstiä. Jonkinlainen liberaalimanifesti voisi hyvinkin olla paikallaan, kun Liberaaleilta ei ole lainaehdokkaita kuitenkaan joka vaalipiiristä. Ja muutenkin, jottei syntyisi mielikuvaa kahdesta eri sakista (vaikka toki viime kädessä adressin allekirjoittajien ja allekirjoittamattomien piraattien välille syntyy toinen raja, eli kahteen jaon (piraatit ja liberaalit) sijasta olisi kolmea sorttia (liberaalit, allekirjoittaneet piraatit ja ei-allekirjoittaneet piraatit).

Toisaalta tuo markkinaliberalismi talousliberalismi, joka ei itsestäni ole varsinaisesti mikään paha asia, varmaan syö merkittävästi allekirjoittajien määrää. Arvoliberaalinen manifesti puolestaan varmaan keräisi yli puolen ehdokkaiden nimet.

(Huom: markkinaliberalismi onkin synonyymi klassiselle liberalismille (tai lyhyesti pelkälle liberalismille tai libertarismille), eli sisältää itsessäänsä arvoliberalismin ja talousliberalismin. Talousliberalismi itsessään sallisi vaikka homojen kivittämisen, koska sen sisällä ei ole arvoliberalismia. Liberalismin alaisia ismejä on niin monta, että meikä putoilee ihan kärryltä lunttaamatta Wikipediasta.)

Koska manifesteja ei kannata tehdä määräänsä enempää, niiden harvojen manifestien sisältöä kannattaa harkita tarkoin. Nythän on jo tuo perustuloa kannattaviksi julistautuneiden lista, käytännössä manifesti sekin siis. Huumeet vapaaksi -manifesti on myös tekeillä:
http://kirjoitusalusta.fi/huumeet
…joskin voi olla ”huumehörhöksi” leimaantumisen pelossa järkevämpää vaatia dekriminalisaatiota klassisen liberalismin tai arvoliberaaliin rajoittuvan manifestin sisällä.