Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattiliberaalinen vaalimanifesti Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 21.12.2010 at 21.58
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Sinulle nyt taitaa pääasia olla ”Liberaalit häviävät vaalit”, vaikka he ovat Piraattien vaalilistoilla Piraattien puolueagendaan sitoutuneina. Sikäli, kun Liberaalit eivät ole edes puoluerekisterissä (eli toimii tavallisena rekisteröitynä yhdistyksenä) ja Flemming (en tiedä Metsälästä) on myös Piraattipuolueen jäsen, jopa puoluetuki tulisi kai Piraattipuolueelle, ainakin siihen asti kun/jos Liberaalit saavat kannattajakorttinsa jälleen kasaan. Toki voi olla, että ovat ”sitoutumattomina” (vaikka ovat PP-agendaan sitoutuneet), jolloin puoluetuki menee täysin hukkaan ja kukaan ei saa sitä, ei edes Liberaalit.

Mielestäni vaaliliitto Liberaalien kanssa ei ole emämoka. Piraateilla on muutenkin kommunistin leima, joten vaaliliitto esim. Vasemmistoliiton kanssa olisi vain ruokkinut stereotypiaa ja (ulospäin näyttäytyvää) vasemmistolaista monoliittia. Nyt me ainakin näyttäydytään vasen-oikea-akselin ulkopuoliselta poliittiselta liikkeeltä (koska edes Liberaaleilta lainatut ehdokkaat tuskin saavat meitä silti näyttämään äärioikeistolta, ei sitten millään).

Niinikään tämä differoituminen vaaliliittolaisen kanssa on tärkeää lähinnä kilpailuasetelmissa kahden puolueen välillä, sekä sillä, että kosiskellaan mahdollisimman montaa. Se, että osa piraattiehdokkaista allekirjoittaisi liberaalimanifestin ei tarkoita sitä, että Piraattipuolue itse olisi kallistumassa yleiseen talousliberalismiin (tai edes arvoliberalismiin): enemmistö piraattiehdokkaista tuskin allekirjoittaisi moista manifestia vaikka manifestia ei muotoiltaisikaan radikaaliliberaaliksi (libertaristiseksi) sisällöltään. Eikö tämä ole juuri sellaista erottautumista? Ei ehkä erottautumista vaaliliittolaiseen vaan ylipäätään laajemman äänestäjäkunnan kosiskelua.

Tavallisestihan liian ristiriitaisten äänestäjäkuntien (esim. vasemmisto ja oikeisto) kosiskelu eri edustajilla ei onnistu, koska viime kädessä puoluekuri palauttaa irtiottajat ruotuun. Piraattipuolue on sanoutunut irti puoluekurista talouspolitiikan saralla, ja yleisemmin kaikesta ydinagendan ulkopuolella olevasta. Kyllä se tästä, vaikka osa piraateista onkin liberaalimielisiä. Kyllä meillä varmaan kommarisiipikin löytyy eli kyllä äänestäjällä on varaa valita.

Enkä ole suinkaan vaalikonetta vastaan. Olen ehdotellut joskus itsekin, mutta suhtautuminen on vähän nihkeää. En usko, että vaalikone (tai muu ehdokkaiden mielipiteitä keräävä taulukko tai mielipidetietokanta) on mikään automaattinen ”liberaalit häviää tämän vaalin”. Liberaalit ovat oikeistoa. Se ei ole mikään salaisuus.