Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattiliberaalinen vaalimanifesti Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 18.12.2010 at 17.29
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Kommentoin aloitusviestiä (#8699) vaikka en ole ehdokkaana. Näistä voi ammetaan ideaa, tai olla ammentamatta ja pistää syrjään.

#1: hyvä sellaisenaan

#2: eli esim. siviilien pääsyä varuskunta-alueelle ei tule estää, ellei kyseessä ole vankeusrangaistusta kärsivä siviili? Okei, saivartelua…

#3: ”valtiolla ole oikeutta säätää lakia, jakaa tukiaisia tai kerätä valikoivia veroja, jotka asettaisivat yrityksen tai yhteisön eri asemaan muihin nähden” – sanan ”jotka” monitulkintaisuus. Tuleeko se tulkita ”koska ne” vaiko ”mikäli” tässä yhteydessä?

#4: kuten Panu otti esille, kartellit voi mainita. Niinikään vapaudesta käydä kauppaa lienee yhä tarvetta säädellä valtion vapautta suorittaa kaupankäynti yhtä vapaasti kuin yksityisellä sektorilla. Vaikka kilpailutuskaan harvoin pelaa kunnolla ja voi itsessään ruokkia kartellia, tarkoituksellista vääristeltyä hinta-arviota. Valtiolla pitäisi myös olla yksityisen sektorin tavoin oikeus kieltäytyä tekemästä sopimusta matalimman tarjouksen tehneen kanssa, jos nämä ovat epäonnistuneet aiemmin toimittamaan tuotetta tai palvelua sovittuun hintaan ja sovitunlaisena.

#5: hyvä sellaisenaan

#6: ”Jokainen Suomessa asuva ihminen on oikeutettu 1000 euron kuukausittaiseen verovapaaseen tuloon, tulovero kohdistetaan vain tämän ylimenevälle osalle.” – Kannattaako sitoa 1000 euron verovapaata tuloa tähän? Esimerkiksi perustulo/kansalaispalkka + tasavero (ilman verotonta tulorajaa) on myös toimiva malli, eikä sen raskaampi byrokraattisesti. Mielestäni myös 25% tuloverokatto on vähän semmoinen, että kannattaako mainita. Niin matala kuin on menot mahdollistavat… tosin ulkomaanvelka kannattaisi maksaa pois, ettei tarvi korkoja maksella ikuisesti.

#7: ALV on jopa EU:n säätämä, vaikka se ei ole kolmannelle osapuolelle tuotettua haittaa korvaava. Kannattaako moista vastaan edes tapella, kun se on kai pakko olla olemassa? Ehkä ALVin tasoittaminen samansuuruiseksi sekä palveluille että tuotteille paras korjaus. Nykyiselläänhän verotus riippuu paljon siitä myydäänkö joku tuotteena vai palveluna eli voisiko tietokoneen esim. ostaa komponentteina (ALV 23%) ja kasaamisen palveluna (ALV 8%, joskin kokeiluaika päättyy 31.12.2010) sen sijaan että maksaisi ALV 23% valmiista tuotteesta? Tarpeetonta keinottelupotentiaalia.

#8: Enpä menisi vannomaan, että 400 eur riittää vuokraan ja ruokaan. Jotta perustulosta olisi hyötyä, tulisi sen olla kaikissa tilanteissa riittävä, ja korvata työttömyyspäiväraha/työmarkkinatuki + toimeentulotuki + asumislisä. Itse heittäisin 600-700 eur summaksi, jonka tulisi riittää kaikkeen elämiseen. Perustulon suuruutta olen joskus pohtinut blogissani, joskin lähinnä siltä kannalta, että nauran suohon sekä Suomen Kommunistisen Puolueen 900 eur/kk ehdotelman, sekä Vihreiden ”perustulo”-ehdotelman, joka vesitetään asumislisän säilyttämisellä.

Se, että antaisit 300 euron korotuksia esim. eläkeläisille ja työkyvyttömille osoittaa, että et itsekään miellä 400 euron perustuloa riittäväksi. Pistäisi suosiolla 700 eur/kk KAIKILLE, ja tasatuloveron perittäväksi jo ennen 1000 euron palkkatulojen kertymää (ja korottaisin tuloveroa pari prosenttiyksikköä, jotta korkeampi perustulo taataan).

#9: luulenpa että tuota voisi kannattaa. Nykyinen perustuslain säätämisjärjestys, vaikka vaatiikin vähän enempi kannatusta kuin normaalisti ja kiireellisenä ylivoimaista enemmistöä, ei tunnu turvaavan perustuslain sörkkimistä jopa triviaaleilla asioilla (esim. lapsipornosensuuri).

#10: liberaalilta kannalta kannatettavaa. Hankaloittaa kyllä hyvitysmaksun ja YLE-maksun poistoa, jos ei ole tarjota kilpaileville ei-liberaalikansanedustajille mitään ”vähemmän sortavaa” (vaikkakin ei-liberaalia) vaihtoehtoa, esim. valtionbudjetointia Yleisradiolle. Toisaalta vaikka hyvitysmaksu poistettaisiin ja artisteja rahoitettaisiin valtion budjetista, sitä ei tietenkää saisi tehdä kanavoimalla rahoja Teoston kautta (ks. kohta #3) Valtionbudjetoiman Yleisradion voisi toki hyväksyä pragmaattisena kompromissina vaikka #10 ehdotelma julkaistaisiinkin ehdotetussa muodossa.

Tämmöiset ajatukset tuli mieleen tälläin ei-kansanedustajaehdokkaana, joka mieltää itsensä silti suhteellisen liberaaliksi.