Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattiliberaalinen vaalimanifesti Vs:Piraattiliberaalinen vaalimanifesti

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 18.12.2010 at 21.04
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Mielestäni yksi asia lisää pitää korjata: ”negatiivisen tuloveron muodossa”.

Perustulo on itsessään ymmärrettävä: vakiosuuruinen raha kaikille. Tuo negatiivinen tulovero sotkee paljon. Jos meillä on negatiivinen tulovero ja 0 euron palkka, negatiivinen tuloveroprosentti * 0 euron palkka = 0 euron perustulo.

Termi ”negatiivinen tulovero” ainakin omaan korvaan tuntuu hyvin epäintuitiiviselta ja ristiriitaiselta. Tiedän, että se on oikeistolaisten suosiossa oleva lempinimi perustulolle, kun vasemmistolaisilla lienee lempinimenä kansalaispalkka. Ideologisesti ymmärrettävää: negatiivinen tulovero on jotakin vähäistä avustusta, ja ilmaisee johkaisevuuden työntekoon. Kansalaispalkka taas implikoi, että työttömänä oleminen on täysipäiväistä työntekoa ja siitä pitää saada ei suinkaan välttävä, vaan hyvä korvaus. Näistä mielikuvallisista eroista huolimatta kutsuisin manifestissa mieluiten perustuloa perustuloksi vaan, ja jättäisin kansalaispalkat sekä negatiiviset tuloverot pois, koska kumpikin on sanan merkitykseltä harhaanjohtava. Ainakin sikäli, kuin olen ymmärtänyt, että kyse on samasta asiasta (joskun usein aivan eri kertaluokkaa suuruisilla numeroilla).