Vs:Piraattipolitiikka?

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 9.2.2009 at 18.45
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Puuhkaja kirjoitti:
Quote:Scoffa kirjoitti:
[quote]Tämän lisäksi ja tueksi on ollut tarkoituksena tehdä äänestys/keskustelujärjestelmä, jossa edustaja voisi kysellä hänelle itselleen vähemmän tärkeiden tai liian tuntemattomien asioiden eri näkökulmista, mielipiteistä sekä järjestää neuvoa-antavaa äänestystä puolueen jäsenten tai mahdollisesti jopa myös puolueeseen kuulumattomien käytettäväksi.

Kyllä edustajan pitäisi näitä neuvoa-antavia äänestyksiä myös käytännössä noudattaa. Ei niissä muuten mitään järkeä ole. Äänestyksen neuvoa-antavuus antaa minusta korkeintaan liikkumavaraa pilkun paikassa, mutta ei sisältökysymyksissä.[/quote]

No en nyt olettaisikaan että edustaja itse äänestäisi vastoin neuvoa-antaneen äänestyksen ellei tulos ole hyvin tasainen tai keskustelussa aiheesta olisi tullut jotain todella merkittävää esille.
Kuitenkin itse neuvoa-antavan äänestyksen luominen olisi hyvä olla itse edustajan käsissä, sillä keneltäkään edustajalta ei voi odottaa äänestettäväksi jossain asiassa täysin oman tahdon vastaisesti.

Quote:
Syy siihen, miksi siirtoäänivaalitapaa ei ole puolueohjelmassa on se, että se ei kuulu varsinaisesti piraattiagendaan. Demokratian ja avoimuuden kehittäminen kyllä kuuluu, mutta itse soisin puolueen tuovan näissä asioissa esiin uusia näkökulmia. Siirtoäänivaalitapa ei varsinaisesti ole mikään uusi näkökulma, ja mielestäni se on myös hieman sekava vaalitapa. Demokratian ongelmia ei myöskään ratkaista vaalitavan muutoksilla vaan todellisten osallistumismahdollisuuksien parantamisella vaalien välillä.

Nimenomaan ratkaisu ei pitäisikään olla ehdottaa vain jotakin yhtä tiettyä vaalitapaa, vaan vaatia parannusta nykyisen huonon vaalitavan tilalle. Kyse ei olisi niinkään edun saamisesta puolueelle tai aina ei edes tarvita uusia näkökulmia jos edes vanhoja hyviä ei ole suostuttu julkisella tasolla harkitsemaan vakavasti. Muutoksella ei olisi tarkoitus niinkään hakea uusia äänestämisestä kiinnostuneita, vaan varmistaa paremmin äänestäjän äänen perillemeno. Olisi se vaihtoehtoinen vaalitapa sitten mikä vain, tulisi sen painottua paljon enemmän henkilöihin kuin puolueisiin. Demokratiaa kuitenkin on, että kansalaisen äänellä on edes jossain määrin kansalaisen itse toivoma vaikutus, eikä niin että vaikutus saattaa olla päinvastainen.
Kyse ei minusta olekkaan missään määrin Piraattipuolueesta, vaan koko puoluejärjestelmästä. Asia olisi täysin toinen jos puolueille olisi määritelty maksimikoko ja tällöin muutamalla ääniharavalla ei voisi vetää peesissä mitä sattuu porukkaa, tai että ääni voi mennä totaalisen hukkaan.

Mutta kyseinen asia tosiaankin on sellainen, jonka itse näen demokratiaan kuuluvaksi eikä sitä niinollen erikseen tarvitsisi edes puolueohjelmaan kirjata. Toiset taas eivät välttämättä ajatuksesta pidä, mutta onneksemme PP antaa jäsenilleen oikeuden uskoa eri vaihtoehtoihin.