Vs:Piraattipolitiikka?

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 9.2.2009 at 9.32
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

En tiedä oliko Puuhkajan kirjoitusmuoto nyt hieman harhaanjohtava vai olenko missannut jonkin käydyn keskustelun. Paljon on ollut puhetta valitun edustajan äänestyskäyttäytymisestä ja toistaiseksi vallalla oleva ideologia on ollut se, ettei puolue itse sido edustajaa äänestämään kuin puolueen ydinkysymyksissä. Muulloin edustajalla olisi täysi vapaus äänestää omien mielipiteidensä mukaan, niiden joiden vuoksi kyseinen edustastaja on tehtävään vaaleilla äänestetty. Tämän lisäksi ja tueksi on ollut tarkoituksena tehdä äänestys/keskustelujärjestelmä, jossa edustaja voisi kysellä hänelle itselleen vähemmän tärkeiden tai liian tuntemattomien asioiden eri näkökulmista, mielipiteistä sekä järjestää neuvoa-antavaa äänestystä puolueen jäsenten tai mahdollisesti jopa myös puolueeseen kuulumattomien käytettäväksi.

On täysin totta että nykyinen vaalijärjestelmä suosii puolueita enemmän kuin itse henkilöitä ja tämä on yksi niistä asioista johon todennäköisesti lähes jokaisella puolueen jäsenellä on halua hakea muutosta. Piraattipuolueen sisäiset vaalit toimivat siirtoäänivaalitavalla, joka suosii huomattavasti enemmän henkilöitä ylitse puolueiden ja tämä samainen tai muu enemmän henkilöitä suosiva tapa olisi huomattavasti parempi myös valtiontasolla käytävissä vaaleissa.

Ongelma kuitenkaan ei ole aivan niin suuri mitä usein ajatellaan, tai on, mutta myös kaikkien muidenkin puolueiden ongelmana. Se että joku voisi äänestää Piraattipuolueen ehdokasta ja tämän sijasta täysin erilainen PP:n ehdokas valittaisiin, ei ole sen kummallisempi asia kuin mahdollisuus äänestää suuren valtapuolueen ehdokasta ja saada tilalle täysin toisia mielipiteitä omaava edustaja.