Vs:Piraattipolitiikka?

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 8.2.2009 at 18.11
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Quote:Terve. Yhdistyksenne toiminta kiinnostaa, eli pyllähdin nyt tänne kyselemään.
Kiitos mielenkiinnosta!

Quote:Eniten kiinnostaa että onko piraattipuolue vain ja ainoastaan yhden asian takana, eli lähinnä kait datan rajattoman kopiointioikeuden?
Nettisivuillamme on heti etusivulla lyhyt ja ytimekäs selostus Piraattipuolueen päämääristä. Perusteellisempi kuvaus löytyy puolueohjelmasta.

Quote:Itseäni ainakin hirvittäisi äänestää edustajaa jonka muista poliittisista linjauksista ei ole mitään takeita.
Tähän on puolueen piirissä keskustelussa tullut esille lähinnä sellainen vaihtoehto, että tärkeämmissä asioissa pidetään epävirallinen/virallinen jäsenäänestys ja edustajan kanta määräytyy sen tuloksen perusteella. Vähäisemmissä asioissa edustaja päättäisi itse omasta kannastaan.

Täytyy myös muistaa, että kaikkiin asioihin ei yksittäisillä edustajilla koskaan ole mitään erityistä kantaa. Nykyisinkin äänestäessä on vaikea ennustaa puolueiden edustajien käyttäytymistä, koska hallitukseen pääsy ja se, millaiseksi hallitusohjelma muodostuu, määrittävät hallituspuolueiden edustajien äänestyskäyttäytymisen, eivät vaalilupaukset.

Tietenkin kukin ehdokas voi vaalikampanjansa aikana tuoda ilmi omia kantojaan muihinkin kuin puolueen agendaan varsinaisesti kuuluviin kysymyksiin. Piraattipuoluetta kannattaa äänestää, jos kokee, että perinteiset puolueet laiminlyövät Piraattipuolueen ajamia asioita. Piraattipuolueen edustajilta tuskin on odotettavissa radikaaleja avauksia muissa poliittisissa kysymyksissä. Voit kuitenkin olla varma, että Piraattipuolueessa pääset vaikuttamaan edustajan äänestyskäyttäytymiseen paljon suoremmin kuin missään nykyisistä valtapuolueista.

Quote:Puoluetta valitessani otan myös huomioon suhteellisen vaalitavan: tiettyjä puolueita en voisi mitenkään äänestää vaikka väärän puolueen yksittäinen edustaja sattuisikin olemaan muuten sopiva.
Tällöin juuri kannattaa äänestää Piraattipuoluetta, koska tiedät taatusti miten ehdokkaat tulevat äänestämään tekijänoikeus-, patentti-, yksityisyys-, sananvapaus-, avoimuus- ja tietoyhteiskunta-asioissa.

Quote:Informaatio – vaikka onkin tärkeää, tulee kuitenkin vasta elämän välttämättömyyksien jälkeen. Käsitykseni päivänpolitiikasta on aika hatara, mutta silti: eikö esim. eduskunnan työ ole pääasiassa noiden perusasioiden säätämistä? Populistinen polemiikki on vain kirsikka kakun päällä – ja populistiseksi polemiikiksi leimaisin ainakin tähänastisen tekijänoikeuskeskustelun.
Piraattipuolueen agendaan liittyvät kysymykset ja yleensäkin tietoyhteiskuntaan liittyvät kysymykset ovat perusasioita ja muuttuvat jatkuvasti tärkeämmiksi perusasioiksi. Lähivuosina ratkaistaan, millaiseksi tietoyhteiskunnan perusrakenne muodostuu, ehkä seuraaviksi sadoiksi vuosiksi. Lähiaikoina siis ratkaistaan se, valjastetaanko tietoyhteiskunta valtioiden ja pääoman käyttöön tiedon levittämisen kontrolloinnissa ja kansalaisten valvonnassa vai päästetäänkö tieto vapaaksi hyödyntämään koko yhteiskuntaa.

Kaikki perinteiset puolueet laiminlyövät nämä asiat täysin. Kyse on vähän samasta kuin jos ketään ei kiinnostaisi koulutuspolitiikka ja kansanedustajat eivät kysyttäessä muistaisi sellaisia perusasioita kuin montako vuotta peruskoulu kestää eivätkä tietäisi mitä tarkoittaa ”valtakunnallinen opetussuunnitelma”. Kyllä tällöin ”koulupuolueelle” olisi selkeä kysyntä.

Luotamme perinteisiin puolueisiin sikäli, että ne meittivät jo monia yhteiskunnallisia kysymyksiä perusteellisesti. Siksi jätämme niiden harkintaan ne asiat, jotka kuuluvat niiden osaamiseen. Itse haluaisin, että Piraattipuolue pääsisi osallistumaan julkiseen keskusteluun ajamistaan perustavanlaatuisen tärkeistä asioista (tiedon vapaus ihmisoikeutena jne.) puolueena puolueiden joukossa.