Vs:Piraattipuole – liian rohkea nimi puolueelle?

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Piraattipuole – liian rohkea nimi puolueelle? Vs:Piraattipuole – liian rohkea nimi puolueelle?

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 24.8.2009 at 9.34
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Piraattipuolueessa puhutaan paljon avoimuudesta ja kyllä siihen pyritään myös itsekkin. Sivuilta pystyy seuraamaan puolueen rahankäyttöä, lahjoitusten saantia, taloussuunnitelmia, kokouspöytäkirjoja jne. Oikeastaan melkeinpä kaiken sellaisen, joka ei ole yksityisyydensuojan kanssa ristissä (kuten jäsenluettelo).
Jopa hallituksen kokouksia saa osallistua kuka tahansa seuraamaan ja jatkossa todennäköisesti kaikki puoluekokouksetkin tullaan vähintään välittämään live-streaminä. Etävaikuttaminen puoluekokoukseen ei virallisesti ole mahdollista vielä toistaiseksi, mutta tämän eteen olemme tehneet paljon työtä yhdistyslain uudistuksen parissa.

Mitä päätöksiin vaikuttamiseen tulee, on PP:llä nyt tulossa testikäyttöön sähköinen äänestäminen joka ei tosin ole sitova vaan sen tarkoitus on olla neuvoa-antava. Tätä äänestysapua voidaan käyttää niin hallituksen avuksi kuin sitten myöhemmin myös puolueen edustajien toiminnassa. Toistaiseksi on vaikuttanut siltä, että konsensus jäsenistön keskuudessa on edustajan äänestyskäyttäytymisen suhteen se, että edustaja on vapaa ottamaan omantuntonsa mukaan kantaa puolueen ydinasioiden ulkopuolisiin asioihin. Koska kukaan ei kuitenkaan voi olla kaikkien alojen asiantuntija, on tarkoitus tarjota edustajille mahdollisuus tehdä haluamistaan aiheista äänestyksiä puolueen jäsenille (tai ehkä jopa myös ei-jäsenille) ja järjestää niistä keskustelua.

On esitetty kahdensuuntaisia mielipiteitä, sellaisia joissa edustaja olisi epävirallisesti velvoitettu toimimaan äänestyksen mukaisesti ja äänestyksiä järjestettäisiin esim. lähes kaikesta eduskunnassa päätettävästä, sekä mielipiteitä sen puolesta että edustaja tosiaankin saisi itse päättää mistä haluaa apua ja keskustelua, eikä äänestystulos olisi edes epävirallisesti sitova.

Koska itse ainakin uskon siihen ettei joku tahallisesti halua vältellä äänestysten luontia tai niiden tulosten huomioimista, jälkimmäinen vaihtoehto pitäisi olla täysin riittävä tehokkaaseen vaikuttamiseen. Ei kuitenkaan ole kenenkään edun mukaista että äänestyksiä järjestettäisiin piittaamatta edustajan omista mielipiteistä tai pahimmillaan jopa ”pakotettaisi” äänestämään vastoin henkilökohtaista vakaumusta. Se ei ole edustuksellisuuden tarkoitus vaan tuolloin tulisi lähteä kehittämään järjestelmää jossa valtiollisia päätöksiä ei tehtäisi edustajiston kautta vaan suorilla äänestyksillä.

Pyrimme saamaan ainakin testikierroksen tai pari äänetyssovelluksella jo vähitellen käyntiin ilman suurempien järjestelmien pystyttämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toistaiseksi ei käyttäjäkohtaisia tilejä vielä luoda vaan äänestyssofta laitettanee vain yleisen salasanan taakse ja kun sitä halutaan vakavammin käyttää, se tullaan integroimaan pian käyttöönotettavan uuden jäsenrekisterin kanssa ja tällöin jokainen jäsen saa oman käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun.
Äänestysaiheesta tapahtuva keskustelu tullaan joko integroimaan äänestyssovellukseen tai sitten ne käydään foorumilla, joka ehkä olisi parempi sen vuoksi ettei palveluja hajaannuteta liikaa.
Äänetyssovellukseksi on valittu useiden testien jälkeen phpESP joka esiintyi myös lyhyesti PP:n viimeisenä tekemässä kannanotossa/raportissa yhdistyslain uudistamista varten.