Vs:Piraattipuolue tukisi perustuslakituomioistuime

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2010 Piraattipuolue tukisi perustuslakituomioistuimen Vs:Piraattipuolue tukisi perustuslakituomioistuime

Julkaisija Vastaukset
slux # Posted on 2.11.2010 at 19.45
Profiilikuva käyttäjästä slux

nawi kirjoitti:
Quote:Perustuslain tulkinta on (ainakin jenkeissä) käytännössä poliittista toimintaa. Siten perustuslakituomioistuimessa päättäisivät politiikasta henkilöt, joita ei valita demokraattisesti vaaleilla. Toisaalta meillä on jo perustusvaliolautakunta, jonka jo pitäisi estää perustuslakia rikkovat lakiesitykset. En kyllä itse lähde tukemaan perustuslakituomioistuinta. Kyllä kansanedustajiin pitää luottaa, että he äänestävät perustuslain ristiriidassa olevat ehdotukset nurin. En usko että tuollainen ylimääräinen ”purkkasysteemi” on tarpeellinen.

On kuitenkin astetta vähemmän huono asia valita poliittisesti henkilöitä, joihin valitsijoilla ei enää tämän jälkeen ole määräysvaltaa. Perustuslakivaliokunta kun on eduskunnan koostumusta vastaava kumileimasin-valiokunta ja näköjään tarvittaessa tekee perustuslain vastaisestakin perustuslain mukaista, kun puoluejohto niin määrää. Kansanedustajat ovat näyttäneet, että eivät ole tuon luottamuksen arvoisia. Lisäksi perustuslakituomioistuimessa päättämässä voisivat istua henkilöt joilla on oikeustieteellistä asiantuntemusta.

Lisäksi ymmärtääkseni common law -pohjaiset oikeusjärjestelmät ovat erityisen alttiita politikoinnille ja sitä tapahtuu Yhdysvaltain korkeinta oikeutta alemmillakin oikeusasteilla, joten kovin suoria johtopäätöksiä ei välttämättä tuosta voi vetää.