Vs:Piraattipuolue tukisi perustuslakituomioistuime

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2010 Piraattipuolue tukisi perustuslakituomioistuimen Vs:Piraattipuolue tukisi perustuslakituomioistuime

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 10.11.2010 at 0.59
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Perustuslain perusoikeussäädökset ovat joka paikassa niin ylimalkaisia, että niiden tulkinta on väistämättä poliittinen, tulkitsijan arvomaailmaan perustuva kysymys. Perustuslakivaliokunnan tulkintoja voi muuttaa valitsemalla eri tavalla ajattelevia kansanedustajia seuraavissa vaaleissa valtaan. Perustuslakituomioistuimen ”puolueettomien asiantuntijoiden” kerran hyväksymää kantaa on paljon vaikeampi kyseenalaistaa tai muuttaa.

Vaikka esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tekee usein hyviä päätöksiä, välillä se tekee myös huonoja päätöksiä. Suomessa näitä huonoja päätöksiä käytetään perustelemaan huonoja lakiesityksiä (ehdotus ”vihapuheen” kitkemisestä internetissä).

Vastaavasti perustuslakituomioistuinten päätöksillä on ylimääräistä auktoriteettia, johon vetoamalla on helppo pyrkiä kaatamaan vastustajien argumentointi. Hyvä esimerkki on Saksa, jossa perustuslakituomioistuin on useita kertoja todennut, että abortti on murha ja rikkoo ”oikeutta elämään”. Tämän vuoksi Saksassa on yksi Euroopan tiukimmista aborttilainsäädännöistä, joskin käytännössä nykyään abortin saa siellä käsittääkseni yhtä helposti kuin muuallakin. Saksassa siis parlamentti on yrittänyt lieventää aborttilainsäädäntöä, mutta perustuslakituomioistuin on tyrmännyt muutokset.

Mielestäni Suomessa on siinä mielessä terve tilanne, että täällä perusoikeuksien tulkinnan myönnetään olevan poliittinen kysymys, kuten se väistämättä onkin.

Perustuslain noudattamisen valvontaan liittyviä korkeimman oikeuden oikeuksia voisi kyllä jonkin verran laajentaa. Suhtaudun kuitenkin varauksellisesti sellaisen perustuslakituomioistuimen perustamiseen, jolla olisi valta tyrmätä lakimuutokset. Sellainen perustuslakituomioistuin voisi esimerkiksi todeta, että yksityisen kopioinnin laillistaminen on vastoin perustuslakia koska se ”rikkoisi omaisuuden suojaa”. Tällöin yksityisen kopioinnin vastustajat olisivat käytännössä lopullisesti voittaneet, koska he voisivat aina vedota siihen, että Piraattipuolue yrittää saada aikaan perustuslain vastaisia muutoksia.

Ps. Kirjoituksen pointti lyhyesti: Perustuslakivaliokunta on ihmisten silmissä puolueellinen ja erehtyväinen, perustuslakituomioistuin taas puolueeton ja erehtymätön. Jälkimmäinen on nähdäkseni ongelmallisempaa kuin ensinmainittu.