Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 27.7.2009 at 17.39
Profiilikuva käyttäjästä whiic

OjM: ”Sellaisen tavaran vuotamista, joka on public domainissa ja johon firmalla ei ole mitään erityisoikeuksia.”

Mitäs ihmeen järkeä nyt niitä olisi vuotaa? Että joku työntekijä vuotaisi esim. Applen käyttämää BSD-koodia takaisin… kun se sama koodi on jo entuudestaan saatavilla netistä. Semmoinen vuoto olisi täysin turha vuoto, eikä riskin väärti lainkaan.

Semmoinen vuotaminen josta on todellakin jotakin hyötyä muille (ja monopolitoimintaa haittaavaa vuodon kohteena olevalle yritykselle) on kuitenkin yksikäsitteisen rikollista, vaitiolosopimuksilla tai ilman. Se, onko rangaistavaa vuotaa jotakin arvotonta, on aika triviaali kysymys, koska… no, se on arvotonta. Voi toki olla, että arvotonkin koodinpätkä tulkittaisiin yritysvuotona, jos sen esilletuleminen jollakin tavoin närkästyttää esimiehiä. (Voivathan he väittää, että modulin vuotaminen, vaikka olisi muokkaamaton avoimen lähdekoodin moduuli, altistaa ohjelmiston exploiteille, kun hakkerit tietävät mitä moduuli jonkin toiminnan toteutukseen on käytetty. Fakta toki olisi, että hakkeri kyllä selvittäisi sen yksinkin, mutta kyse on lähinnä siitä mitä yritys voi käyttää TEKOSYYNÄ potkaista vuotaja pihalle ilman irtisanomisajan palkkaa, ja harhuta vielä kuusinumeroista lukua vahingonkorvauksena…)

Jos meinaat, että joku vuotaa esim. alunperin BSD-julkaistuna olevan moduulin yrityksen editoimana varianttina, niin kyllä se on kanssa yritysvuoto. Olkoonkin, että moduuli ei muokattuna välttämättä ylitä teoskynnystä. Se on silti vuoto, joka saattaa antaa jonkinlaista kilpailuetua kilpaileville ohjelmiston tuottajille, ja se on siksi rikollista. Tekijänoikeuksilla ei ole mitään sen kanssa tekemistä. Voit vaikka vuotaa tietoa ohjelmistonhallintaprosessista, mainitsematta mitään itse koodista, ja silti voit olla pahassa kusessa. Voit sanoa puolisollesi, että olipa rankka päivä kun asiakasyrityksen XXX edustaja tuli tekemään auditointia tulevan projektin pohjustukseksi, ja tämäkin viaton toteama on jo vuoto, koska se paljastaa keskeneräisiä liikeneuvotteluita.

Vaikka työntekijä löytäisi koodista GPL-pätkää, hän ei saa sitä mennä vuotamaan. Kysymys vaan kuuluu: mitä työntekijä saa tehdä? Voiko hän ei-asianomistajana tehdä rikosilmoitusta GNU-lisenssin rikkomisesta? Jos ei, kuka voi tehdä? Ja kuinka tämä joku muu voi saada tietoonsa koodivarkauden, jos asiaa ei saa vuotaa yrityksen ulkopuolelle?

Työntekijällä ei ole paljoa oikeutta vuotaa, ei edes yrityksen sisällä henkilöille, joiden ”ei kuulu tietää”. Vrt. Lex Nokiaa edeltänyt tapaus, jossa Nokia laittomasti tutki teletunnistetietoja kyrpiintyneen työntekijän purnattua sähköpostitse toisille työntekijöille siitä, että heiltä oli (ainakin työntekijän käsityksen mukaan) viety luvatut tulospalkkiot pois. Tämä sähköpostin lähettelyhän oli ”tietoliikenteen häirintää”, koska eihän siitä voi puhua asian todellisella nimellä.

Vaikka tuommoinen ei yritysvuotona menisikään läpi, ja vaikka se ei menisi tietoliikenteen häirintänäkään, niin irtisanomisperuste se on kuitenkin sen johdosta, että työntekijän tulee aina toimia työnantajansa parhaan edun mukaisesti (poislukien tilanteet, joissa yrityksen toiminta on selkeästi laitonta). Jo pelkästään tarkoitusperä lietsoa (oikeutettua) kapinahenkeä valehdelluista bonuksista on irtisanomisperuste. Samaten, jos Nokian insinööri kirjoittelisi yksityiseen blogiin siitä kuinka hyvä iPhone on nokialaiseen verrattuna.

Mikä on johtopäätökseni? Jos vuodat, vuoda aina salassa: älä käytä nimeäsi, älä edes nimimerkkiä, vuoda oikealle sivustolle (esim. wikileaks), ja siltikin pyri peittämään tunnistetietosi esim. ”lainaamalla” suojaamatonta WLANia… joltakin täysin toiselta paikkakunnalta kuin omasi (äläkä käytä ainakaan työnantajan LANia). Riippumatta miten triviaali vuoto, tee se kunnolla, koska muuten menetät vähintään työpaikkasi, tai enemmän. Äläkä kersku ircissäkään tai kavereiden kesken baarissa.