Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
pinaatti # Posted on 28.7.2009 at 8.54
Profiilikuva käyttäjästä pinaatti

OjM kirjoitti:
Quote:[quote]Miksi olisi hyvä juttu, että isoilla firmoilla tulisi iso hätä?
Lue uudestaan. Siis puhuin siitä viiden vuoden suoja-ajasta, ettei välttämättä olekaan niin huono juttu.

En varsinaisesti tarkoita että tuo isojen firmojen hätä olisi niin hyvä juttu, vaan lähinnä se että sieltä liikenisi tavaraa myös toiseen suuntaan. Se hätä olisi vain sivutuote.
[/quote]

Maailman (toistaiseksi) yleisin työpöytäkäyttöjärjestelmä, Windows XP, on 8 vuotta vanha tuote. Pitäisikö sen sitten olla vapaasti kopioitavissa? Tietysti kaikki ilmainen on kivaa käyttäjän kannalta (ainakin lyhyellä tähtäimellä), mutta tosiasia on, että moni ihminen tekee koodia ihan rahasta. Sillä rahalla sitten maksellaan asuntolainoja yms. pientä. Onko noiden työpaikkojen kohtalo ”vain sivutuote”?

Softan lisäksi on paljon muitakin open source -hankkeita, joiden saavutukset saattavat olla vaarassa muuttua suljetuiksi ja kaupallisiksi, jos copyleft tuhotaan tekijänoikeussuojan lyhentämisellä. Esimerkiksi suomalainen open source -sähköauto: http://www.sahkoautot.fi/ (tuolta ei tosin tarkemmin selviä, miten projekti on lisensoitu, mutta se onkin vielä melko alkuvaiheessa).

TOS:n lyhentämisen ongelmaa voisi tarkastella myös siltä kannalta, että sama suoja koskee asioita, joiden aikaskaalat ovat aivan erilaisia. Webbikoodausmaailmassa 1 vuosi on pitkä aika. Musiikkimaailmassa 10 vuotta on lyhyt aika. Luulisin, että juurikin mahdottomuus löytää mitään järkevää kompromissia tällaisten yhteismitattomien asioiden välille on ollut eräs syy nykyiseen, hyvin pitkään suoja-aikaan.