Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
pinaatti # Posted on 30.7.2009 at 7.42
Profiilikuva käyttäjästä pinaatti

kukez kirjoitti:
Quote:tuosta windows xp:n tilanteesta. Uudistuksen mukaanhan se tarkoittaisi että alkuperäisessä julkaisu muodossa windows xp olisi käytettävissä vapaasti mutta se ei oikeuttaisi päivittämään sitä nykytasolle tai nykyversioon ilman lisenssiä

Hyvät Piraatit. Lisenssiasiat ovat nykyiselläänkin hirveän vaikeita, joten onkohan kovin hyvä idea mutkistaa niitä entisestään laittamalla tekijänkoikeussuojan kestoaika keskelle keskimääräisen ohjelman käyttöikää? Window XP, kuten suunnilleen kaikki muutkin ohjelmistot, ovat päivitettävissä ajan tasalle nappia painamalla. Miten käytännössä estetään päivitykset kopion haltijalta, mutta tarjotaan ne kuitenkin alkuperäisen, vanhan softan omistajalle? Joku ”Is this original software Y/N” -kyselyboksi? Kuulostaa sikatoimivalta.

Koska ei ole helppoa keinoa erottaa onko päivitysten pyytäjä alkuperäisen vai kopioidun kappaleen haltija, on päivitykset käytännössä tarjottava kaikille niitä pyytäville. Tämähän ei käytännössä eroa nykytilanteesta, paitsi että PiPun skenaariossa olisi mahdollista laillisesti käyttää proprietary-softan kopioita ilman lisenssiä, kunhan ne ovat vanhoja. Mutta milläs valvot, ettei niitä päivitetä nykyistä vastaavaksi? Tarvittaisiin joku ihme isoveli valvoo -koneisto. Nykytilanne on sentään vähän selkeämpi, kun proprietary-softan käyttäjällä on oltava lisenssi, piste. Ei tarvitse lisäksi tutkia kalenterin ja release notejen kanssa jotain versionumeroita.

Vaikeisiin kysymyksiin, helpommista puhumattakaan, on pystyttävä vastaamaan kunnolla, jos uskoo asiaansa ja haluaa tosissaan ajaa sitä. TOS:n lyhentäminen on ihan aikuisen oikeasti tyhmä tavoite joka (yhdessä nimen kanssa) leimaa PiPun naiiviksi yhden asian puolueeksi, haitaten mahdollisesti järkevämpien tavoitteiden ajamista.

PiPu voisi mieluumminkin levittää tietoa erilaisista lisensointivaihtoehdoista ja niiden hyvistä ja huonoista puolista. Nykytilanteessa tekijällä on onneksi oikeus päättää miten tuotoksensa lisensoi, mutta suuri osa muista kun ohjelmoijista ei ole kuullutkaan GPL:stä, BSD:stä, Creative Commonsista ja mitä miljuuna muuta niitä onkaan. Tätä tietoa ja toimivia esimerkkejä levittämällä maailma ehkä voisi muuttua PiPulaisten toivomaan suuntaan.