Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
pinaatti # Posted on 30.7.2009 at 10.23
Profiilikuva käyttäjästä pinaatti

kukez kirjoitti:
Quote:windows xp:hän tarkistaa ettei ole asennettu kopiota liian moneen koneeseen ja estää päivittämästä tuota järjestelmää(genuine tool) ja käyttäähän moni piraattiversiotakin, mutta jos syyllistyy rikokseen niin siitä voidaan rangaista ja silloin vasta tulee kyseeseen oletko syyllistynyt rikokseen

Mitä tarkoittaa ”jos syyllistyy rikokseen niin siitä voidaan rangaista ja silloin vasta tulee kyseeseen oletko syyllistynyt rikokseen”?

Ei kai tässä mitkään rikokset ja rangaistukset ole etusijalla, vaan se, miten käytännössä voitaisiin pitää hanskassa skenaario, että tekijänoikeussuojaltaan vanhentunut softa muuttuu tekijänoikeussuojan alaiseksi, kun siihen (ehkä automaattisestikin) asennetaan päivityksiä.

PiPuhan haluaisi, että yli (esim.) 5 vuotta vanhan Windowsin saisi asentaa vaikka miljoonaan koneeseen. Toistan vielä esittämäni ongelman lyhyemmin: miten noista (laillisista) kopioista erottaa sen alkuperäisen yksilön, joka on oikeutettu päivityksiin? Vastaus on tietysti, ei yhtään mitenkään. Käytännössä ratkaisu voisi olla sellainen, että ohjelmistot lisensoidaan henkilökohtaisesti käyttäen jotain vahvaa tunnistusta (esim. pankkitunnuksia), valmistajat pitäisivät yllä tietokantoja lisenssien haltijoista, ja päivityksiä tarjotaan vain heille. Halutaanko tähän tosiaan mennä?

Ja tämä tosiaan on vain eräs yksinkertainen käytännön kysymys, joka nyt sattui tulemaan mieleen. Lisää samantyyppisiä kysymyksiä tulisi varmasti vastaan noin kiljoona kpl, jos asiaa rupeaisi tarkemmin tutkailemaan. Kovin hiljaista vaikuttaa olevan vastausten kanssa.