Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
pinaatti # Posted on 9.8.2009 at 16.58
Profiilikuva käyttäjästä pinaatti

Pirate0 kirjoitti:
Quote:Sotketaako täällä kaksi asiaa keskenään? Lähdekoodi versus binääri? Kyseesähän on että GPL koodi menettäisi tehonsa eli milloin GPL koodia saisi ottaa esim suljetunkoodin sekaan ilman että sitä tarvisi sen enempää miettiä lisennoinnin kannalta. Sitten käännetään ja valmis ohjelma annetaan jaettavaksi. Tällöin tilanne muuttuu, lähdekoodista tulee ajetta ohjelma jota voi sitten jaella miten sitten halutaan, avoimesti taikka kaupallisesta.

GPL:n oleellinen pointtihan on, että sillä lisensoitua koodia sisältävät ohjelmat on myös julkaistava GPL:n alaisina, eli lähdekoodi on tarjottava. Viiden vuoden suoja-aika tarkoittaisi, että 5 vuotta vanhempaa GPL-koodia saisi käyttää vapaasti, myös suljetun lähdekoodin ohjelmissa. Mikä osa koodista sitten käytännössä on 5 vuotta vanhempaa ja mikä ei, on aika hyvä kysymys.

Quote:Väitän ettei tämä juuri hetkauta nykytilanteesta mihinkään, ehkä vain siten ammattipiraatit saisi alkaa myymään XP:tä 5 vuoden kuluttua ihan vapaasti. Nykyiseltään kait kaikkia ohjelmat voi asenaa kait voi asentaa kräkkäämällä ne sopivilla tavoilla miten vain haluaa joten käyttäjiä tämä ei koske muutoinkuin ohjelmasta tulee ei-piraatti.

Niin, ja kannabiksen laillistaminen ei varmaan tekisi mitään eroa nykytilanteeseen, kun ne jotka käyttävät, käyttävät kuitenkin. Vai onkohan asia kuitenkaan ihan näin yksinkertainen?

Quote:Asiaa pitää tarkistella monelta kannalta. Jos esim GPL koodi julkaistiin vuonna 1 ja tehdään muuotoksia vuonna 4, niin muuttuko versio 1 vapaaksi ja versio 2 ei vuonna 5? Ainakin tämä tarkoittaa sitä että lähdekoodin header osiot kasvavat valtavasti ja tietovarastot täyttyvät turhasta bitti mössöstä jos tämä skenaario totetuu…

Tästä olen suunnillen samaa mieltä, että asiaa pitää tarkastella monelta kannalta. Version 1 ja 2 välillä on toki joitakin eroja, mutta harvemmin koodi menee täysin uusiksi, kymmenen tai kahdenkymmenenkään vuoden aikana. Kukaan ei tiedä, miten nykyisten lisenssien puitteissa pitäisi toimia, jos osa lähdekoodiriveistä on tekijänoikeussuojan alaisia, ja osa ei. Käsittääkseni GPL (tai mikään muukaan ohjelmistolisenssi) ei ota huomioon tekijänoikeuden vanhentumisia.

Quote:Mielestäni GPL koodiin yms. vastaaviin ei voi soveltaa 5 vuoden suoja-aikaa. Toisaalta kaikkia ei voi miettiä etukäteen lain muodossa ehkä sitten oikeuslaitokset tulevat mittelemään tämän asian sitten lakituvissaan.

Tekijänoikeussuojaa sovelletaan kaikkeen, mitä se koskee.

Ehdotettaessa lakiin muutoksia olisi kyllä hyvinkin syytä miettiä etukäteen, mihin ja miten se tulee vaikuttamaan, ja minkälaisia ongelmia ja rajatapauksia saattaa tulla esille. Ainakin triviaaleista tapauksista (esim. tämän threadin aihe) on oltava ajatus, miten homma hoidetaan. Mutta PiPulla ei tunnu sellaista olevan.