Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 24.8.2009 at 12.32
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Tämä on aihe jota olen itsekkin pyrkinyt paljon miettimään, vielä kun satun olemaan ylivoimaisesti avointa softaa suosiva ihminen.

Ehkä se suurin ongelma tässä onkin se, että lainsäädännön ei tulisi mielestäni suosia jotakin lisensointia ja karsastaa toista. Eri lisensointien tulisi olla samalla lähtöviivalla lain silmissä ja luoda itse itselleen rajoitteet tai vapaudet joita halutaan esille tuoda. Kuitenkin itse olen jossain määrin tykästynyt myös ajatukseen siitä, että ohjelmiston suoja-aika olisi 5 vuotta ja mikäli tuona aikana julkaistaisiin täydellinen lähdekoodi ohjelmistosta, saisi 5 vuotta lisää suoja-aikaa. Tämä kannustaisi kaupallisia tahoja julkaisemaan lähdekoodin ja siten auttaisi muiden ohjelmistojen kehittämistä rajusti. Laki ei tällöin ottaisi kantaa itse lisenssiin, vain siihen että yleishyödylliseltä näkökulmalta avoin lähdekoodi on kannattavaa ja sen julkaisemiseen kannustettaisiin porkkanalla.

Käytännössähän tämä mahdollistaisi edelleen GPL koodin käyttöä kaupallisessa softassa ensimmäiset 5 vuotta jonka jälkeen koodi avautuisi uudestaan jos avautuisi. Jos ei niin ohjelmisto menettäisi suoja-aikansa.
Tietyiltä osin tämä olisi siis heikennys GPL:ää kohtaan, tietyiltä osin taas vahvistus uusien julkaistavien lähdekoodien muodossa.