Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
pinaatti # Posted on 25.8.2009 at 12.31
Profiilikuva käyttäjästä pinaatti

jhol kirjoitti:
Quote:[quote]Jos kaikki rivit, riviä 2143 lukuunottamatta, ovat yli 5 v vanhoja, niin onko koodi, jonka nuo rivit muodostavat, yli vai alle 5-vuotiasta?

Alle.

Teet hommasta aivan liian vaikeaa. Ajattele asiaa niin, että lähdekoodista tehdään uusi zippi joka päivä. Tällöin kukin zippi vanhenee 5v kuluttua. Siis 20040824.zip on yli 5v vanhaa ja siis public domain, 20040825.zip ei ole (tai riippuu milloin luet tämän :-)).

Eli mainitsemassasi tapauksessa koodi on alle 5v kun siinä on alle 5v tekstiä.

Mutta se uusi teksti ei muuta muutosta ennen tehtyjä zippejä mitenkään – miten se voisi, ei se voi liikkua ajassa taaksepäin. Versionhallintajärjestelmästä on triviaalia pyytää tyyliin ”-date=20040824”, se vastaa täysin tuollaista zippiä (yleensä moisia zippejä ei m.m. tämän vuoksi tehdä).

[/quote]

Niin, sinä haluat määritellä asian näin, ja minäkin saatan olla samaa mieltä. Mielipiteillä ei kuitenkaan ole juridiikassa merkitystä. Pointtini oli, että nykyiset ohjelmistolisenssit eivät määrittele tätä mitenkään, koska ne on luotu aikana, jolloin tekijänoikeussuoja oli käytännössä ikuinen (kuten vielä nykyäänkin on) eikä moisista yksityiskohdista tarvinnut välittää.

Quote:
[quote]Siksi, että mikään ohjelmisto ei koostu tarkalleen x päivää vanhasta koodista.

Ohjelmisto jossa ei ole yhtään muutosta viimeisen viiden vuoden sisältä on yli 5v vanhaa.

Koodimoduliin (yhteen tiedostoon) pätee sama, mutta tällä harvoin on merkitystä, on harvoin hyödyllistä poimia yksi tiedosto joka on yli 5v vanha ja poistaa uudemmat.[/quote]

Tämä riippuu täysin siitä, miten ohjelmisto on modularisoitu. Tyylejä on yhtä monta kuin tekijöitäkin.

Quote:
[quote]Mukana on tänään, vuosi sitten ja 10 vuotta sitten kirjoitettuja rivejä.

Jotta sitä voi käyttää public domain on ”valittava” ne rivit jotka oli kirjoitettu yli 5v sitten – tai oikeammin sellainen versio jossa ei ole uudempia rivejä. Kuten sanottua tämä on triviaalia.

On mahdollista että yritys voi ottaa tuollaisen 5v vanhan koodin ja lisätä siihen uudemman muutoksen sillä yksi rivi (yhden rivin muutos) tuskin ylittää teoskynnystä. Ainakaan minä en halua että se ylittää, oikeastaan se olisi katastrofi. Mutta tässä on jo aivan eri asiasta kyse.[/quote]

Tässä ei ole kyse eri asiasta, vaan asian ytimestä; koska ohjelmistot muuttuvat vähittäin, niin saako 6 vuotta vanhaan lähdekoodiin (jonka tekijänoikeussuoja olisi vanhentunut) tehdä ne vähäiset muutokset, jotka tekevät siitä identtisen esim. 4 vuotta vanhan koodin kanssa (jota tekijänoikeussuoja vielä suojaa)? Kuka määrittelee teoskynnyksen?

Ohjelmistojen kannalta ongelman ydin on siinä, että ehdotettu 5-10 vuoden suoja-aika osuu juuri sopivasti keskelle keskimääräisen ohjelmistotuotteen elinkaarta ja aiheuttaa siksi älyttömän paljon avoimia kysymksiä, joihin on aika vaikea vastata.