Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
pinaatti # Posted on 25.8.2009 at 15.45
Profiilikuva käyttäjästä pinaatti

jhol kirjoitti:
Quote:[quote]Pointtini oli, että nykyiset ohjelmistolisenssit eivät määrittele tätä mitenkään.

En ole varma tarkoitatko ”tällä” ”mitä tapahtuu suoja-ajan jälkeen” tai ”miten suoja-aika lasketaan”, mutta lopputulos on sama.

Mitä lisenssit voisivat määritellä? Kait nyt herran tähden laki on korkeammalla kuin mikään lisenssi? Jos laki sanoo ”viisi vuotta julkaisusta” niin se ei jätä mielestäni yhtään mitään saivartelun varaan.
[/quote]

Laki on korkeammalla kuin lisenssi siinä mielessä, että laki rajaa sen, mitä lisenssillä voi laillisesti sanoa. Lisenssi siis toimii lain puitteissa. Nykyään tekijänoikeuslaki on hyvin väljä – tekijä voi (lisenssin avulla) lähes täysin määrätä millä ehdoilla muut voivat teosta käyttää. Lain tiukentaminen (suoja-ajan lyhentäminen) merkitsisi sitä, että (muun muassa) ohjelmistolisenssit pitäisi ajatella täysin uusiksi, ja ottaa huomioon mm. suoja-ajan molemmin puolin olevien komponenttien yhdistämistä.

Versionhallinnasta näkee, milloin jokin tietty rivi on sinne kommittoitu. Sieltä ei kuitenkaan näe, milloin kyseisen rivin sisältämä ohjelmaversio on julkaistu. Tässä on merkittävä ero.

Quote:
[quote]Kuka määrittelee teoskynnyksen?

Oikeus, kuten se on tehnyt tähänkin asti. Tietenkin lain kirjoittaja voisi kirjoittaa sen, mutta lopputulos olisi varmaan huonompi kuin oikeusasteen tapauksittain tapahtuva määrittely.[/quote]

Eli suoja-ajan lyhentämisen aiheuttama oikeuslaitoksen kuormituksen kasvu olisi varmaankin ihan minimaalista eikä mikään ongelma? Päätökset olisivat varmasti aina oikeudenmukaisia? Oikeus on tietenkin perillä ohjelmistojen erityispiirteistä?

Varmasti teoskynnyksen rajatapauksia ja ylityksiä tapahtuu nykyisinkin, mutta on ymmärrettävä, että suoja-ajan sijoitus keskelle ohjelmiston elinkaarta moninkertaistaisi tapausten määrän ihan eri kertaluokkaan. Ohjelmistolisenssiasiat ovat nykyiselläänkin riittävän vaikeita, minä en ainakaan kaipaa lisämutkia niihin.