Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
pinaatti # Posted on 26.8.2009 at 6.30
Profiilikuva käyttäjästä pinaatti

Quote:
[quote]Versionhallinnasta näkee, milloin jokin tietty rivi on sinne kommittoitu. Sieltä ei kuitenkaan näe, milloin kyseisen rivin sisältämä ohjelmaversio on julkaistu. Tässä on merkittävä ero.

Periaatteessa näin, mutta käytännössä kaikki FSF:n, Sourceforgessa olevan, Linux kernelin, jne. tapauksissa kommittointi on julkaisu.[/quote]

FSF, Sourceforge ja Linux kernel muodostavat hyvin pienen osan maailman ohjelmistoista. Kommittoinnin ja julkaisun välillä on tyypillisesti ehkä (perstuntumalla) 1-5 vuotta. Eräässä henk. koht. tuntemassani tapauksessa 8 vuotta. Tämä on ihan arkirealismia.

Quote:
[quote]Eli suoja-ajan lyhentämisen aiheuttama oikeuslaitoksen kuormituksen kasvu olisi varmaankin ihan minimaalista eikä mikään ongelma? Päätökset olisivat varmasti aina oikeudenmukaisia? Oikeus on tietenkin perillä ohjelmistojen erityispiirteistä?

Ota se tinahattu pois … ainakaan minä en näe puolueettomampaa ja parempaa tahoa kuin oikeuslaitos. Kuormitus loppuu kunhan rajanveto on käyty – vastikään UK:ssa päätettiin että yksitoista (11) sanaa ”voi ylittää” teoskynnyksen. IMHO tuo on hieman vähän, mutta ei paha, olihan kyse siitä voiko ylittää eikä ylittääkö aina.[/quote]

Uskotko ihan oikeasti, että teoskynnyksen raja olisi hyvin tai edes kohtuulliseseti määriteltävissä – esim. koodiriveinä tai joissakin muissa yksiköissä? Minä en usko. Siksi haluan välttää joutumista tilanteisiin, joissa raja jouduttaisiin määrittelemään. Lopputulos olisi varmasti jotakin yhtä hienoa kuin vaikka tiedostojen jakamisesta jaetut tuomiot, joissa jokainen lataus lasketaan levy-yhtiön myyntimenetykseksi, ja korvaus sen mukaisesti sitten…

Quote:
Kymmenen vuotta ei ole ”ohjelmiston elinkaaren keskellä”, se on aivan viimeisessä takalaidassa. Hyvin, hyvin harvoin sillä on niin paljon arvoa että muutaman rivin takia kannattaisi oikeuteen mennä.

Tämä nyt on ihan puuta heinää. Kuluttajien työpöytäsovelluksissa voi olla näin, mutta kun ne ovat vain pieni osa ilmiöstä nimeltä ”ohjelmistot”. 20 vuotta ei ole mitenkään poikkeuksellinen ikä arvokkaalle tuotantosoftalle esim. teollisuudessa. Vanhempiakin on.

Quote:
P.S. En ala vänkäämään siitä voiko periaatteessa jossain teoreetisessa tilanteessa olla jokin erittäin marginaalinen ongelma.

Potentiaalisen ongelman vähättely ”jossakin teoreettisessa tilanteessa olevaksi erittäin marginaaliseksi ongelmaksi” ei valitettavasti ratkaise sitä ongelmaa.