Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto Vs:Piraattipuolue vs. vapaa ohjelmisto

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 26.7.2009 at 22.10
Profiilikuva käyttäjästä whiic

”Vapaan ohjelmiston kehittäjät taas voivat napata kaupallisen tuotteen uudet ideat ja lisätä vapaisiin versioihin”

IDEAT eivät nykyäänkään ole tekijänoikeuden alaisia.
…ja mitään ideaa konkreettisempaahan suljetun lähdekoodin ohjelmasta ei voi ottaa toiseen ohjelmaan lisättäväksi. Eli köyhänlainen on hyöty vapaan ohjelmiston tuottajalle.

Kuka siitä hyötyy, on ihminen, joka haluaa asentaa yli 5 vuotta vanhan, kopiosuojaamattoman ohjelman koneellensa. Suuret valmistajat tulevat jatkossakin, ja nykyistä tehokkaammin suojaamaan omaa tuotettansa. Moni suurempi ohjelmisto siirtyy muutenkin käyttöaikaperusteiseksi kuukausi- tai vuosimaksulliseksi ”palveluksi”.

Uskon, että tekijänoikeuden suoja-ajan lyhennys hyödyttää eniten suljetun lähdekoodin tuotteita valmistavia, joilla on kyky ja halu myydä tuotteensa palveluna. He voivat ottaa kaiken vanhan GPL-koodin, heidän koodinsa ei vuoda, ja heidän käännetty binäärinsäkin on täysin arvoton ihmiselle, joka sen lataa netistä ilman vuosimaksun tilitystä.

Suurin häviäjä ovat tietenkin GPL-projektit, sillä kaupallisten toimijoiden tehdessä omat ohjelmansa, ei liene helppo löytää vastaavaa määrää kiinnostuneita koodereitä työstämään projekteja joiden ainut tarkoitus on tarjota samat ominaisuudet ilman adwarea ja spywarea.

Niin… mitä ”piraatti” siitä sitten hyötyy? Ainakin hän saisi laillisesti ladata ja asentaa yli 5 vuotista abandonwarea (koska harvaa myydään pidempään) yrityksen koneelle, tai uudelleenjulkaista sellaisenaan. Argumentoitu myös on, että kopiosuojaukset saisi purettua… joskin kannattaa huomioida, että kopiosuojauksia on tehottomia ja suhteellisen tehokkaita. ”Palvelua” on hankala murtaa. Lisäksi kopiointisuojaa viedään yhä enemmän hardware tasolle emolevyille istutetuilla TPM-siruilla. Kyse on lähinnä siitä kuinka härskiksi käy yhteystyö softantuottajien, TCG:n ja hardware-valmistajien välillä.