Vs:Piraattipuolueen kanta kannabikseen ?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta kannabikseen ? Vs:Piraattipuolueen kanta kannabikseen ?

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 4.11.2009 at 12.54
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Suomi on ollut kannabikseen suhtautumisessa tiukimpia koko maailmassa, seuraten Yhdysvaltain huumeisiin liittyvää arvomoralismia. Alkoholijuomille oli molemmissa kieltolaki, mutta Suomi on toipunut tästä hitaammin, sillä alkoholi on siirretty monopoliyhtiölle. (Ja välillä alkoholia on saanut vain lupakortilla, ja kuulusteluiden jälkeen. STASI meiningillä.)

Nyt kun Yhdysvalloissa kerran on julkisesti alettu tunnustaa se fakta, että ihmisiä istuu vankilassa täysin mitättömistä moraalirikoksista, joilla ei ole olemassa ketään uhria, voi yleinen mielipide saada aikaan muutosta. Täytyy ottaa huomioon, että siellä muutosta on ajanut lääkekannabis jo pidemmän aikaa. Suomessa ei lääkekannabista ilmeisesti ole tänäänkään, tai ainakaan sille ei saisi rutiininomaisesti reseptiä vaikka rentoutumiskäyttöön. Mitähän järkeä sellaisessa reseptilääkkeessä muuten olisi? Se olisi vähän kuin siirtäisi oluen, kahvin, tupakan, teen ja suklaan lääkärin reseptillä jaettavaksi.

No, joka tapauksessa Yhdysvalloissa kannabiksella on ollut reseptimarkkinat, joka on ajanut samanlaisen porsaanreiän virkaa kuin Suomessa ”kuitu-” ja ”koristehamppu”. Totta kai rehellistä kuituhamppua on, mutta jos sitä kasvattaa opiskelijalukaalin ikkunalla niin vähän se kummastuttaisi. Samaten, jos kasvattaa piilottaa ”koristehamppua” vaatekaapissa loisteputkien valon kajastaessa suljettujen ovien raosta. Suomen porsaanreikä on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin USA:n sillä kasvin kuivaaminen tulkitaan huumeen valmistukseksi (vaikka esim. ruusuja saa kuivata kuihtumattomien koristekuivakasvien valmistamiseksi) ja käyttäminen on aina rikollista. Reseptillä valmiin tuotteen hallussapito ja käyttö on laillista.

Olen myös skeptinen suomalaisten asennoitumiseen kannabiksen suhteen. Suomalainen on hyvin auktoriteettiuskoinen. Ei nouse barrikadeille, ei kyseenalaista virallista totuutta, ei syytä poliisia, ei syytä hallitusta.

Jos USA:ssa ollaa pehmitty viimeiset kymmenkunta vuotta ja edessä on nyt lyhyellä tähtäimellä huomattavampiakin liennytyksiä huume”sotaan” (ts. liittovaltion poliisi ei enää ratsaa lääkekannabiksen valmistajia, jos osavaltio on sallinut kasvatuksen… aika outoa tosin mieltää tämmöistä liennytykseksi, koska luulisi, että autonomia takaisi, että liittovaltio ei näppejänsä osavaltion asioihin tunkisi).

Suomessa mennään (ainakin toistaiseksi) vielä (toivottavasti pelkällä inertialla) kiristyksien suuntaan: tupakointia kielletty ravintoloissa, kaavaillaan kieltoa kaikkialle julkisille paikoille, julkitupakointikielto (kuten julkiryypiskelykin). Avoimesti sanotaan, että tavoite on tupakaton valtio.

En sikäli näe järkeä tupakoinnissa. Nikotiini on surkea piriste ja suosittelisin ihmisiä käyttämään ennemmin kofeiinia tai vaikka metamfetamiinia tai kokaiinia tai… mitä hyvänsä paitsi nikotiinia. Vaikka en olekaan nikotiinin ystävä, näen kiristykset kuitenkin kiristyksinä huumausainepolitiikkaan. Kannabiksen ystävät argumentoivat (faktoihin perustaen), että heidän ”huumeensa” on turvallisempi kuin alkoholi ja tupakka. Jos tupakka ja alkoholi kiellettäisiin, kannabiksen argementointi sillä, että on paljon vaarallisempia, laillisia huumeita, jotka kannabis voisi korvata ja täten edistää kansanterveyttä, invalidoituisi. Kuinka pitkälle nyt laillisten huumeiden terveysfasismi tullaan ulottamaan, jotta he saavuttavat tavoitteen, että kannabista ei kannattaisi enää argumentoida dekriminalisoitavaksi? Nehän haluaa käytännössä jo kieltää energiajuomat, (kofeiinipitoisen) limonadin ja kahvin kaikilta alaikäisiltä! Lisäksi kaikki vähittäiskaupat ovat kartellinomaisesti päässeet konsensussopimukseen siitä, että mehusiiderit (joissa on noin 0,5% alk) ei tulla myymään nuorisolle. Ja täysin alkoholitonta leikkishampanjaa ei saisi myydä. Kohta Pommac-limsakin kiellettäisiin, koska se ei ole ällöttävän makeaa vaan ”aikuisempaa” ja ”viinimäisempää”.

Olen vahvasti sitä mieltä, että jollei kofeiinin, tupakan ja alkoholin vanoamista saada nopeasti lopetettua suurella kansalaisälämölöllä (johon on helppo saada mukaan myös ihmisiä, jotka eivät kannata kannabiksen dekriminalisointia) tilanne karkaa auttamattomasti käsistä täällä Suomen puolella jo ennen vuotta 2011. Ja sittenhän kaikki päihdemarkkinat siirtyvät maan alle.