Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksii

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksii

Julkaisija Vastaukset
Graag # Posted on 11.5.2009 at 15.33
Profiilikuva käyttäjästä Graag

asdasdad, ketjun aloittaja F-HP taisi lähinnä kuvataiteen kannalta keskustella näistä asioista. En oikein tiedä miten musiikkia ja kuvataidetta voi verrata tekijänoikeusasioissa toisiinsa. Niillä on kuitenkin aika erilaiset markkinat. F-HP:n kanta taitaa lähinnä olla, että hän haluaa päättää oman materiaalinsa julkaisusta.

On totta, että muusikot eivät omista omia levytyksiään, ja tekijänoikeusjärjestelmä ei tällä hetkellä ole muusikon kannalta edullinen. Kuvataiteilija kuitenkin omistaa oikeudet omaan työhönsä – kunhan ei tee töitä Sanoma Newsille – joten ongelma on juurikin siinä kuvien luvattomassa julkaisussa.

Aika vähän on konsteja estää kuvataiteen luvaton kopiointi jos kuvat on verkkoon laitettu. Teknisiä keinoja ei ole koska mikään ratkaisu ei estä kuvakaappauksen ottamista. Se kuvan alanurkkaan kirjoitettu taiteilijan signeeraus on paras keino saada krediittiä omasta työstään, mutta sekin on helppo editoida kuvasta pois. Eikä se signeeraus auta sivujen kävijöiden määrään, joka saattaa vähentyä jos kuvat kopioidaan luvatta jollekin toiselle sivustolle.

Vaikka kehittää millaisen lainsäädännön tahansa, niin tuo kuvien luvaton kopiointi toisille sivuille ei tule loppumaan. Ei, se ei ole oikein, mutta minusta on järkevämpää tutustua asioiden todelliseen tilanteeseen ja pyrkiä parantamaan sitä saatujen havaintojen perusteella.

Totuus on se, että mikään tähän valtioon tuleva internetin suodatuskeino ei tule estämään niiden kuvien kopiointia, joten sitä ei ole mahdollista estää lainsäädännöllä. Jos joku äänestäjä pyrkii antamaan äänensä puolueelle, joka lupaa toimia tämän toiminnan rajoittamiseen, päätyy äänestäjä äänestämään puoluetta, jonka päättäjillä ei ole mitään käsitystä asioiden todellisesta tilanteesta. Jos tämä äänestetty puolue sitten tekee jotain kuvataiteen tekijöiden puolustamiseksi, ovat nämä toimet todennäköisesti sellaisia, että ne eivät korjaa olemassa olevaa ongelmaa ja vievät lainsäädäntöä kauemmaksi nykyajan vaatimuksista.

Minusta kopiointi ei-kaupalliseen käyttöön pitäisi olla myös kuvataiteen osalta sallittua.