Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 28.4.2009 at 20.24
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Foorumit ovat nimenomaan keskustelua varten ja keskustelua ei synny, jos kaikki ovat asioista yhtä mieltä. Joten tervetuloa :)

Itse asiassa julkaisuoikeuksista ei olla juuri edes erikseen keskusteltu. Sinulla on erinomaisen hyvä pointti niiden suhteen. Uudet näkökulmat ovat aina tervetulleita.

Virallinen rajanvetommehan on, että kaupalliseen käyttöön tekijällä on täydet oikeudet 5-10 (tai mitä tahansa se tulisikaan olemaan) vuotta. Yksityinen kopiointi (epäkaupallinen kopiointi) tulee olla sallittua. Tämän perusteella tilanne on johonkin pisteeseen asti selvä. Eli jos sivustolla on mainoksia ja ne tuottavat voittoa, niin silloin kuvia ei saa olla kopioituna sivulle. Jos taas sivu on voittoa tuottamaton, pitäisi olla oikeus käyttää kuvia, kunhan tietenkin tekijän nimi mainitaan, eikä väitetä teoksia omakseen. Näin myös jos kyseessä on teoksen pohjalta siten muokattu teos, että alkuperäinen on helposti tunnistettavissa. Kuvaa siis käytetään ilman lupaa, mutta sillä ei tehdä rahaa toisen kustannuksella ja itse asiassa alkuperäinen tekijä saa mainosta, joten ongelmaa ei mielestäni ole.

Kysymykseesi ”Miten Piraattipuolue suhtautuu taiteilijan oikeuksiin määrätä omista teoksistaan?”:
Kaupallisesta käytöstä tekijä määrää täysin suoja-ajan olessa voimassa. Olemme sitä vastaan, että Sanoma News yrittää painostaa tekijöiltä heidän oikeuksiaan itselleen ”potkujen” uhalla. Oikeudet kuuluvat tekijälle. Yksityistä kopiointia tekijä ei voi varsinaisesti estää, mutta voi vaatia nimensä esiin tuomista julkaisun yhteydessä.