Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
F-HP # Posted on 30.4.2009 at 14.01
Profiilikuva käyttäjästä F-HP

onis kirjoitti:
Quote:
PP ei niinkään katso näitä asioita artistin kannalta, vaan kuluttajan kannalta ja kulttuurin kannalta.

Eli ei tule saamaan ainakaan minun ääntäni.

Quote:F-HP: Lainsäädännön pitäisi olla kuitenkin yhteensopiva ihmisten toimintatapojen kanssa. Jos itse kysyisin aina jokaiseen kuvaan luvan käyttää, menisi artikkelin julkaisuun huomattavasti kauemmin aikaa koska joutuisin odottelemaan taiteilijalta vastausta. Jos kuvitellaan tilanne, jossa käytän jotain sinun tekemääsi teosta sivuillani jonkin artikkelin yhteydessä, niin toimisiko mielestäsi seuraava menetelmä:

Kirjoitan artikkelin valmiiksi, laitan sivuiltasi sopivan kuvan siihen ja julkaisen artikkelin. Mainitsen kuvan yhteydessä kuvan tekijän ja jos mahdollista laitan sivuillesi linkin. Kun artikkeli on kokonaan valmis ja julkaistu, lähetän sinulle sähköpostin, jossa ilmoitan käyttäneeni kuvaasi sivuillani. Laitan sähköpostiin linkin artikkeliin ja sanon, että jos et halua kuvaasi käytettävän sivuillani, poistan sen mahdollisimman nopeasti saatuani vastauksesi sähköpostilla.

Tällä tavalla sinulla olisi edelleen mahdollisuus päättää missä kuviasi käytetään.

Jos sivuntekijä on niin laiska, ettei viitsi yhtä vuorokautta odottaa, että vastaan hänen sivustoni vieraskirjassa esittämäänsä materiaalipyyntöön, ei hänellä tarvitse minusta olla oikeutta käyttää materiaaliani ollenkaan. Yhden kuvan tekemiseen menee yleensä useita tunteja – puhumattakaan inspiraatiosta, johon liittyvästä energiankäytöstä yms. on vähän hankala lähteä puhumaan ei-luovien ihmisten kanssa. Ihan sama kuin ottaisi faijan auton ja soittaisi Rovaniemeltä, että ”toivottavasti ei haittaa, että lainasin tätä. Tuon sen takaisin mahdollisimman pian, jos se ei sinulle sovi!”

Heitin tuolla esimerkin, että kettuja rakastavan taiteilijan teos varastettaisiin turkistarhausta tukeville sivuille ilman hänen lupaansa. Minä luulen, ettei hän haluaisi teoksensa olevan siellä sekuntiakaan.

Kyllä teos on VIIMEISTÄÄN jälkikäteen syytä poistaa, jos tekijä sitä erikseen vaatii. Vaan kyllä sen lupakäytännön on mentävä niin päin, että ensin kysytään lupa ja sitten vasta käytetään.

Ja Graag esitti ihan hyvän pointin tuossa seuraavassa viestissä.