Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
onis # Posted on 30.4.2009 at 17.34
Profiilikuva käyttäjästä onis

Minkä takia tiedonsaanti ja kulttuuri ovat ruokaa ja asuntoa tärkeämpiä? Tarkoitan tällä tuota, että fyysisiä asioita ei jaeta (jotka oikeasti muuttaisivat muidenkin elämiä kuin vain artistien), mutta kulttuurilliset jaetaan.

Ja voin oikeastaan käyttää samoja syitä kuin on käytetty toiselta puolelta vaikka niitä olisi muitakin – yhteiskunta hyötyy siitä, että ihmisellä on oikeus omaisuuteensa. Artisteista, jopa remixaajista, on motivoivaa että he voisivat tehdä taidoillaan työtä (ja kannustaa tekemään kulttuuria). Koska tekijänoikeus on Jokamiehen oikeus ja näin ollen koskettaa jokaista yhteiskunnan ihmistä, se myös ajaa yhteiskunnan hyvää.

Miten näihin menee verorahoja?

Mutta näen kyllä ainakin yhden syyn miksi verorahoja lähtisi jos tuo tekijänoikeusjuttu vaihtuisi – valtio joutuisi perustamaan suuren osakas/yhtiölistan kaltaisen listauksen, johon kaikki julkaistut teokset laitettaisiin, muuten ei kukaan tietäisi mikä maalaus on milloinkin on tehty.
Ja en tiedä vanhanaikaisesta, muutettavaa voisi toki olla. Esim, tekijänoikeuksien lyhentäminen tekijän kuolemaan asti on täysin eri asia kuin 10-15:een teoksen tekemisestä. Kopioimisenkin jotenkin sulattaisin, kuvien muokkausta en missään tapauksessa.

Tällainen lisää hirveästi sekavuutta lakiin muutenkin.
Olenko syyteharkinnassa, jos näytän maalauksen yleisölle, mutta en anna sitä muille kopioitavaksi? Entä jos kyse on printatusta koneella olevasta työstä? Jos scannaus on vahingoksi hyvin vanhalle työlle, ovatko museon johtajat syyllisiä koska eivät anna sitä kopioitavaksi? Jos joku vie teokseni ja julkistaa sen, voinko viedä hänet oikeuteen?

Ja ennen kaikkea – missä on loukkaamisen ja hyvätapaisen muokkaamisen ero?
Pitääkö tähän liittyä jotain rikollista, ennen kuin artisti saa ’loukkaantua’.
Esimerkíksi en loukkaantuisi, jos joku nyt oikeasti sattuisikin piirtämään johonkin maalaukseeni tikku-ukkoja heittämässä kakka-huumoria, mutta loukkaantuisin jos joku heittäisi siihen ruman filtterin päälle ja väittäisi sitä nyt hienommaksi. Loukkaantuminenhan on aika suurelta osin mielipide. Ennen tätä ei ole ainakaan tarvinnut miettiä koska harvoin artistit antavat taidettaan sellaiseen käyttöön, jonka kokisivat henkilökohtaisesti loukkaavaksi. Missä vaiheessa artisti saa laittaa syytteen editoijan niskaan?