Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
Nuihc88 # Posted on 30.4.2009 at 19.22
Profiilikuva käyttäjästä Nuihc88

onis kirjoitti:Quote:Miten niin en ole? Sehän olisi laitonta, koska sen materiaalin pitäisi olla kaikkien kopioitavissa ja muokattavissa, koska silloin se on julkistettu.Kukaan ei ole sanonut että kaikki olisi pakko julkaista, sen sijaan yksityinen kopiointi olisi aina sallittua, olisi lähde mikä tahansa.

onis kirjoitti:Quote:Ja ennen kaikkea – missä on loukkaamisen ja hyvätapaisen muokkaamisen ero?
Pitääkö tähän liittyä jotain rikollista, ennen kuin artisti saa ’loukkaantua’.
Esimerkíksi en loukkaantuisi, jos joku nyt oikeasti sattuisikin piirtämään johonkin maalaukseeni tikku-ukkoja heittämässä kakka-huumoria, mutta loukkaantuisin jos joku heittäisi siihen ruman filtterin päälle ja väittäisi sitä nyt hienommaksi. Loukkaantuminenhan on aika suurelta osin mielipide. Ennen tätä ei ole ainakaan tarvinnut miettiä koska harvoin artistit antavat taidettaan sellaiseen käyttöön, jonka kokisivat henkilökohtaisesti loukkaavaksi. Missä vaiheessa artisti saa laittaa syytteen editoijan niskaan?
Tunnepohjalta ei *heh* mielestäni saa alkaa lakeja säätämään. Siinä mennään heti väärään suuntaan kun lakikirjaan kirjoitetaan sana ”mielestään”, mielipideasioista kun ei tosiaan voi järkevästi riidellä. Sitäpaitsi ajattelemattomuus ja kusipäisyys eivät ole rikoksia, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kyseessä pitäisi siis tosiaan olla jotain joka täyttäisi kunnianloukkauksen piirteet.

onis kirjoitti:Quote:Toki, koska se on kannattavaa. En kuitenkaan menisi väittämään, että tekijänoikeuksien lyhentäminen olisi jotenkin artisteille hyvä asia. Mixaajille ehkä. Voisin heittää tähän vielä maagisen ylilyönnin ja kysyä, ovatko he taiteilijoita? Taide kuitenkin määritellään siten, että se on uniikkia ja uutta.Se riippuu tietysti siitä kuinka paljon alkuperäisteosta on muokattu, mitään universaalia standardia tähän ei tietysti löydy, mutta tiedän kyllä ainakin 20 mashup-artistia ja päälle 150 teosta, jotka ovat mielestäni hyvinkin uniikkeja, monista ei alkuperäisteosta ihan heti erottaisikaan.
Tämän saman kysymyksen voisi sitäpaitsi kysyä myös tavallisista artisteista, kaikista jotka eivät ole itse luoneet omaa tyylilajiaan, hehän osittain samaa juttua kuin muut ennen heitä. Ovatko hekään taiteilijoita? Mustavalkoista tästä ei saa tekemälläkään, joten mielestäni parasta olisi vain kerralla hyväksyä tasavertaisina kaikki taidemuodot.

Nyt Minun on pidettävä taukoa kirjoittelusta.