Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
Nuihc88 # Posted on 30.4.2009 at 22.12
Profiilikuva käyttäjästä Nuihc88

onis kirjoitti:Quote:Ei ole, mutta jos tekisin niin. Uhmaisin lakia siis. Tai sitten en tietäisi koko laista ja tietämättömyyttäni näyttäisin kuvaa jollekin ihmisryhmälle, jonka jälkeen minulta voitaisiin vaatia sen kopiomista.
Tai sitten kävelisin ympäriinsä kansio kädessä ja näyttelisin sitä muille. En muista tarkalleen julkistamisen kriteerejä mutta teillä on varmaankin jossain ne ylhäällä? Oletan ainakin, koska sehän on aika tärkeä osa lakiehdotustanne.
Tarkoitan julkaisemisella vaan sitä että laitat sen jonnekin mistä kaikkien on helppo se nähdä ja kopioida, esim. nettisivut, jakelu ei siis ole missään vaiheessa kenenkään vastuulla. Yksityisiin tilaisuuksiin (esim. taidenäyttelyt) saat päästää ketä haluat ja vaikka kieltää kamerat.

onis kirjoitti:Quote:Mitkä ovat kunnianloukkauksen piirteet?
Quote:Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000531
9 § Kunnianloukkaus
Joka
1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka
2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista,
on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.
Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen.
10 § Törkeä kunnianloukkaus
Jos 9 §:n 1 momentissa tarkoitetussa kunnianloukkauksessa
1) rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville taikka
2) aiheutetaan suurta tai pitkäaikaista kärsimystä taikka erityisen suurta tai tuntuvaa vahinkoa
ja kunnianloukkaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

onis kirjoitti:Quote:Pitäisikö respektioikeus poistaa, koska se on ’mielipidepohjainen’ laki?Respektioikeudesta löysin aika niukasti tietoa Finlexistä:Quote:Lähde:http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1993/19930094
Teosta ei saa myöskään muuttaa tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tai omalaatuisuutta loukkaavalla tavalla eikä saattaa yleisön saataviin tekijää sanotuin tavoin loukkaavassa muodossa tai yhteydessä (niin sanottu respektioikeus).
Tuo tosiaan vaikuttaa varsin tulkinnanvaraiselta mikä on lainsäädännössä aina pahasta. Olettaisin kuitenkin että tuo koskee käytännössä vain ääritapauksia, eli tilanteita joissa teoksen esitystavasta voidaan selkeästi erottaa halveksuntaa teosta, artistia taikka artistin ilmaisemia arvoja kohtaan. Parodiointia tämä ei sitäpaitsi kiellä. Nähdäkseni laissa on siis jonkin verran parantamisen varaa, mutta ei tuo nyt kovin paha ole.

onis kirjoitti:Quote:i263.photobucket.com/albums/ii148/Christ…haOsx/scan0006-b.jpg
i196.photobucket.com/albums/aa293/Bucyf/modern-samurai.jpg

Mites tuollainen tapaus?Jälkimmäinen oli varmaan ensimmäinen? Tunnustusta ei näköjään ole annettu, muuta minulla ei olekaan tuollaista vastaan. Oma hahmokin siihen on selvästi luotu, joten sanoisin että se on uusi teos. Sitäpaitsi vastaavia samankaltaisuustapauksia löytyy kasapäin mm. Star Wars -elokuvista.
youtube.com/watch?v=25zE6cs2vtw ja youtube.com/watch?v=PFpNlycKrz8

Lisäksi suosittelisin että katsot tämän Open Source Cineman dokumentin:
RIP! A Remix Manifesto: https://thepiratebay.org/torrent/4873370/RIP__A_Remix_Manifesto-Xvid Lisenssi: CC-by-nc
Jossain lienee suomenkielinenkin versio, kun se kerran näytettiin ylellä jokin aika sitten.

onis kirjoitti:Quote:(Ja hyvää vappuakin~ )Samoin.