Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
F-HP # Posted on 28.4.2009 at 21.43
Profiilikuva käyttäjästä F-HP

Kiitos vastauksistanne. :)

Toin tämän taloudellista voittoa tavoittelemattoman julkaisun oikeuden esiin, koska se on hyvin yleinen kysymys tällä hetkellä internetin taidesivustojen piirissä. On melko tyypillistä, että omilla kotisivuillaan taidettaan tms. graafisia tuotoksiaan julkaisevat tekijän joutuvat hyvin törkeän kopioinnin kohteeksi, kun toiset – yleensä nuoremmat sivun tekijät, jotka eivät itse ole vielä niitä kaikkein harjaantuneimpia piirtäjiä, mutta kaipaavat sivuilleen koristusta – ottavat ilman lupaa kuvamateriaalia näiltä taidesivuilta, julkaisevat sen omilla sivuillaan ilman taiteilijan suostumusta ja räikeimmissä tapauksissa väittävät sitä jopa omikseen. Jälkimmäisen Gakis ja Mikko Kunnari tuomitsivatkin, mutta noiden muiden suhteen haluaisin tietää Piraattipuolueen virallisen kannan.

HMS, minua ei taiteilijana huoleta tuo töistä saatu ”tunnustus”, vaan ihan ensisijaisesti oikeus päättää siitä, millä nettisivulla (samoin kuin missä sanomalehdessä, televisiokanavalla, jne.) teokseni esiintyy. En haluaisi nähdä sellaista hetkeä, että olisi laillista ottaa jonkun muun tekemä graafinen tekele ilman sen valmistajan lupaa ja julkaista se jossain vastoin hänen suostumustaan – oli kyseessä sitten kaupallinen tarkoitus tai ei.

Esimerkiksi oman piirroksen näkeminen huonosti rakennettulla web-sivulla tai vaikkapa itselle vastenmielisen ilmaisjakelulehden koristeena olisi minusta kamalaa, eikä innosta ainakaan minua taiteelliseen luovuuteen. Jo muutenkin netissä harrastetaan niin paljon kopioimista ja matkimista, että on sellainen olo, että pitää pitää tärkeimmät tarinaideat yms. luomukset pöytälaatikossa, ettei kukaan muu vaan pääse kopioimaan niitä.

Lisäksi kuvien leviäminen ei todellakaan lisää kävijämäärää omilla sivuilla – sen sijaan varastetut kuvat melko monissa tapauksissa SUORALINKITETÄÄN alkuperäiseltä sivustolta, mikä kuluttaa sivuston omistajan (mahdollisesti maksamaa) kaistatilaa ja on joissakin tapauksissa jopa sulkenut sen. Tämä koskee kaikkea palvelimille ladattua materiaalia, myös suoralinkitettyä musiikkia.

Tässä eräs 12-vuotias ”vapaan kopioinnin kannattaja” totesi minulle hiljan, että ”miksi lataatte [nettiin] kuvia, joita ei saa kopioida” ja siitä jäi vähän sellainen olo, että lienee parempi olla lataamatta sitten yhtään mitään. :unsure: