Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
F-HP # Posted on 8.5.2009 at 0.21
Profiilikuva käyttäjästä F-HP

HarriKivistö kirjoitti:
Quote:[quote]Miksi kukaan maksaisi enää teoksesta mitään, jos sen voi ladata ilmaiseksi netistä?

Yllättyisitkö kovasti, jos kertoisin että joku on joskus maksanut teoksesta, jonka saattoi ladata ilmaiseksi netistä? ;)[/quote]

Itse olen ainakin ostanut paljon esim. DVD:eitä elokuvista, jotka olisin toki saanut netistäkin. Kaikki eivät vaan ole yhtä valveutuneita yksilöitä ja kyllä minusta olisi asiallista, että tekijälle tulee jonkinlainen korvaus, jos hän on teoksen ansaintamielessä tehnyt. Tuollainen ”valitse, maksatko tuotteesta vai et” -tyyppinen ajattelu ei oikein toimi, kyllä suurin osa ottaa tuotteen kuitenkin ilmaiseksi. Esimerkiksi tuohon Wikipediaan en itse aio ikinä haaskata penniäkään. Jos se katoaisi netistä, niin voi voi, on mulla tuolla hyllyssä sitten tietosanakirjoja. (Ja toisaalta, olenhan itsekin joskus antanut panokseni kyseiseen kokoelmaan parantamalla jotain tietämykseni piiriin kuuluvaa tynkäartikkelia, yms.)

Pääsyyni kyseenalaistaa ideologianne eivät kuitenkaan olleet taiteilijoiden taloudelliset syyt, vaan nimenomaa oikeus päättää omien kuviensa JULKAISUSTA. Esim. itse teen kuvia ilmaiseksi nettiin, koska haluan sisältöä omille kotisivuilleni. Se, että se kuva on vain siellä minun sivullani, tekee sivuistani uniikin, vaikken kovin kaksinen taiteilija olisikaan. Tämä uniikkius kuitenkin katoaa, jos kaikki saavat vapaasti kopsata kuvan omalle sivulleen. Mitä järkeä siinä on, että sama kuva löytyy kymmeneltä sivulta? Teksteistä nyt puhumattakaan. Eli en halua kerätä mainetta ja kävijöitä sivuille, vaan haluan sivujen sisältävän ainutlaatuisia asioita, joka antaa niille oikeuden olla olemassa.

Remiksausta vastaan minulla ei ole mitään, kunhan uuden työn tekijä sitten taas pyytää luvan teokseni käyttöön. (Esim. piirtäisin sivulleni animaation ja joku haluaisi liittää sen osaksi musiikkivideota, jossa käyttäisi vaikka kaverinsa tekemää biisiä, tms.)