Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin? Vs:Piraattipuolueen kanta taiteilijoiden oikeuksiin?

Julkaisija Vastaukset
Gagis # Posted on 28.4.2009 at 19.39
Profiilikuva käyttäjästä Gagis

Helppo lähtökohta vastaukselle on että piraattipuolueen jäsenillä ei ole mitään tekijän oikeutta vastaan, eli oikeus saada tunnustus työstään ja toisen työn omaksi väittämisen kieltäminen ovat varsin selkeitä.

Kaupalliset etuoikeudet sen sijaan ovat asia erikseen, ja vapaa kopiointi ei tosiaan sodi sitä vastaan että on kuluttajankin etu tietää ja tunnustaa tuotoksen oikea alkuperä.

Grafiikan kopioiminen kaupalliseen käyttöön sen sijaan… vaatiikin hieman keskustelua. Räikeimmissä tapauksissa se sotii tavaramerkkisuojaa tai kuluttajansuojaa vastaan eikä tekijänoikeudelliselle kannalle ole edes tarvetta, mutta ilmeisesti tarkoittamissasi vähemmän selkeissä tapauksissa rajan vetämisestä kannattaakin keskustella.

Luonnollisesti useimpien piraattien kanta on aika pitkälti rajoitukset minimoiva kunhan kuluttajansuojaa ei rikota vaikkapa väärennöksillä. Toistaiseksi ainakin puolueohjelmaan on kirjattu 5-10 vuoden suoja-aika koskien vain kaupallista käyttöä mutta siitäkin keskustellaan sekä puolesta että vastaan.