Vs:Piraattipuolueen nimestä

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen nimestä Vs:Piraattipuolueen nimestä

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 26.4.2009 at 15.00
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Virallinen Valvoja kirjoitti asiasta aika hyvin muutama vuosi sitten:

Quote:Vaikenemisen ja pelon ilmapiiri…

Toinen tekijä on täällä vielä vallitseva pelon ilmapiiri.

Mediakartellit ja tekijänoikeusmafia eivät ole niin tyhmiä, että ne kuvittelisivat voivansa pysäyttää vertaisverkoissa tapahtuvan ’piratismin’. Ne tietävät kyllä, ettei vertaisverkoista ladattu biisi ole sama kuin myymättä jäänyt biisi. ’Piratismia’ on ollut aina ja tulee olemaan aina, eikä se ole estänyt mediafirmoja kasvamasta ja tekemästä voittoa. Mutta niin kauan kuin niiden propagandakoneisto onnistuu ylläpitämään kokonaisissa kansakunnissa uskon siihen, että ’piratismi’ on jotain kiellettyä, laitonta, rikollista; niin kauan kuin heillä on parlamenttien tuki ja lainsäädäntö takanaan systemaattisen lobbauksen kautta; niin kauan kuin poliisi silloin tällöin tekee ratsioita, jotka saavat vertaisverkkokäytön näyttämään ’oikealta rikollisuudelta’ – niin kauan heillä on kaikkein tärkein eli valta ihmisten mielistä käsissään.

Pelon ja syyllisyyden ilmapiiri on juuri se mitä he haluavat, koska jo valmiiksi moraalisesti puolustuskannalla olevat ihmiset eivät voi oikein mitenkään muuttua positiiviseksi poliittiseksi voimaksi, joka voisi uhata heidän asemaansa. Mediakartelleille on tärkeämpää se, että kulttuurin jakaminen vertaisverkoissa säilyy ’pahana’ asiana kuin se, että muutama levy tai elokuvalippu jää myymättä siksi, että ihmiset uskaltavat kuitenkin vaivihkaa tehdä tuota ’pahaa’ asiaa.

…ja siitä vapautuminen

Ruotsalaisten ratkaisu tämän pelon ilmapiirin rikkomiseksi oli tavallaan äärimmäisen yksinkertainen. He ottivat mediateollisuuden ja tekijänoikeusmafian massojen syyllistämisen perusaseen, ’piraatti’-sanan, omiin käsiinsä ja muuttivat sen positiiviseksi termiksi. Sen sijaan, että he olisivat alkaneet väittelemään vihollisen kanssa erilaisista perusteista, joilla ’paha’ piratismi on oikeutettua, he totesivatkin kylmän viileästi, että ’piratismi’ on hyvä ja positiivinen asia, ja alkoivat levittää tätä viestiä kansalaisille. Tässä asiassa erityisesti Pirate Bayn uhmakas toiminta, Hollywoodin ja muiden mediafirmojen uhkauksien julkistaminen ja avoin pilkkaaminen sekä Piratbyrånin syvällisempi poliittinen valistustyö olivat ratkaisevia tekijöitä, jotka loivat perustan Ruotsin Piraattipuolueen suosiolle.

Lopputulos on se, että kuluneen vuoden aikana Ruotsista on onnistuttu kitkemään käytännöllisesti katsoen koko pelon ilmapiiri pois. Kun pelikenttä on tässä mielessä kirkastunut, on tavallistenkin kansalaisten helppo nähdä, mistä EU:n alamaisilleen sanelemissa tekijänoikeuslaeissa on oikeasti kysymys ja mitkä intressit ovat todella niiden takana. Miksi me hyväksyisimmekään itsenäisenä kansakuntana tekijänoikeuslakeja, jotka on kirjoitettu palvelemaan joitain jenkkivetoisia mediakartelleja? Miksi me itsenäisenä kansakuntana haluaisimme kriminalisoida miljoona kansalaistamme siksi, että he jakavat kulttuuria keskenään, kun tuon toiminnan edut kansalaisille ja kulttuurille ovat ilmiselviä? Miksi suostua moisiin järjettömyyksiin?