Vs:Piraattipuolueen viestintä

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Piraattipuolueen viestintä Vs:Piraattipuolueen viestintä

Julkaisija Vastaukset
Tronic # Posted on 2.5.2011 at 5.09
Profiilikuva käyttäjästä Tronic

Pitäisin Facebookia lähinnä tehokkaana mainoskanavana, kun taasen jäsenille tai aktiiveille suunnattu tiedotus hoituu vallan mainiosti sähköpostillakin ja on aivan käsittämätöntä miten paljon tapahtumia minultakin on mennyt ohi sen takia kun niistä on kerrottu ainoastaan naamakirjassa! Ei ole hyväksyttävää keskustella puolueen politiikasta tai suunnitella tapahtumia palvelussa, johon kaikki puolueen aktiivit eivät pääse.

Irc on välttämätön ideointiin, ”kahvihuonekeskusteluihin” ja tietyn yhteisön ylläpitoon, mutta laajempaa puolueen linjanvetoa sielläkään ei tulisi harjoittaa, sillä irkkilogeja ei oikein jälkikäteen voi lukea eikä myöskään irkkaamista voida edellyttää kaikilta asioista kiinnostuneilta. Ircissä tulisi tiedottaa periaatteella ”NYT toimintaa X paikassa Y”, sillä se aktivoi tiettyä porukkaa hyvin lyhyellä vasteajalla (sähköpostithan täytyy lähettää vähintään 24 h etukäteen). Aktiiveille hyvällä varoitusajalla lähetettyyn sähköpostispämmiin pitäisi aina siis liittyä vastaava spämmi ircissä juuri silloin kun asia on ajankohtainen.

Sähköpostilistan ehdoton etu on ettei se vaadi aktiivista seuraamista, vaan aktivoi myös sitä suurta jäsenmassaa, joka ei esim. puolueen sivuja seuraa. Ei pidä pelätä jäsenten eroa kohtuullisen spämmin vuoksi, päinvastoin kannattaa varoa kiinnostuksen lopahtamista kun ”puolue ei tee mitään”. Tässä olisi rutkasti kehitettävää ja koko jäsenistöä tulisi spämmätä huomattavasti nykyistä enemmän, aktiiveja puolestaan kaikista kissanristiäisistäkin (pienemmistä tapahtumista, esim. muiden miekkarit, vain alueellisesti). Pitäisi lisäksi tehdä selväksi mitä sähköpostilistoja on olemassa ja kuka/miten niihin pystyy lähettämään postia. Sähköpostilistat eivät sovellu keskusteluun, vaan ne on syytä pitää tarkkaan moderoituina yksisuuntaisina tiedotuskanavina.

Piraattipuolue.fi:stä tulisi löytyä tietoa puolueesta, tapahtumakalenteri ei-aktiiveille yms, mutta en käsittele sitä tässä tarkemmin.

Kirjoitusalusta on erinomainen työkalu tiedotusmailin, kannanoton tai muun kirjoituksen muotoiluun sitten kun idea on jo olemassa. Tällaiseen työhön liittyy keskustelua, mutta varsinainen keskustelualusta kirjoitusalusta ei kuitenkaan ole. Kirjoitusalustat ovat yleensä käytössä vain lyhyen aikaa ja sitten ne heitetään pois. Olennaista on erittäin alhainen osallistumiskynnys.

Wiki muistuttaa periaatteeltaan kirjoitusalustaa, mutta soveltuu pysyvämmänluontoisille teksteille, jotka on myös tarkoitettu laajemmalle yleisölle. Hyvä toimintamalli voisi olla artikkelin valmistelu kirjoitusalustassa ja, jos tulosta tulee, julkaisu wikissä.

Sossu hakee vielä muotoaan, mutta nyt se on toiminut aktiiveille kohdistettuna resurssipankkina, ”tässä nämä vaalijulisteet PDF:nä”-tyyppisesti.

Foorumin tulisi olla se ensisijainen paikka linjata puolueen toimintaa, sillä tänne pääsy on kaikilla ja luonteensa vuoksi (lähetetään pidempiä viestejä, ei chat) kohinaa ei ole kohtuuttomasti ja itse asia löytyy helposti myös jälkikäteen. Erillisiä threadeja pitäisi olla mahdollisimman paljon, jolloin lineaarinen rakenne ei haittaa. Ei siis mitään ”toiminta pk-seudulla”-megathreadia, vaan jokaiselle asialle oma threadinsa. Tarpeen mukaan myös lisää erillisiä osastoja.

Kaikissa keskusteluun käytettävissä järjestelmissä tarvitaan moderointia. Tiedän, että tämä on monelle aatteellisesti vaikea kysymys, mutta ikävä kyllä ilman moderointia pieni äänekäs piiri onnistuu häätämään kaikki muut keskustelijat. Moderoinnin tarkoitus ei ole kuitenkaan estää ketään puhumasta, olennaista on estää muun keskustelun häiritseminen. Häiritsevän keskustelun voi esimerkiksi foorumilla siirtää omaan threadiinsa, jota sitten seuraavat ne, joita ko. keskustelu kiinnostaa.