Vs:Politiikkanne ristiriitaisuus.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Politiikkanne ristiriitaisuus. Vs:Politiikkanne ristiriitaisuus.

Julkaisija Vastaukset
bng # Posted on 22.4.2009 at 11.13
Profiilikuva käyttäjästä bng

Quote:Totta kyllä. Mutta tietääkseni levy-yhtiöt toimintatapa perustuu siihen että ”hei, me annetaan teille rahaa tietty määrä niin sitten me saadaa rahaa takaisin mahd. myydyistä levyistä tietty määrä.” Kyse on tavallaan sijoittamisesta. Mutta näitä sopimuksia varmasti sovitaan levy-yhtiön ja artistin välillä monella eri tavalla. Tavallaan levy-yhtiöt myyvät palveluitaan bändeille ja artisteille. Levy-yhtiön kautta voi periaatteessa myös päästä pidemmälle koska jos teet levyn omakustanteena niin et mitenkään voi saavuttaa myyntiä maailmanlaajuiseksi. Ja riski on myös jaettu tai kokonaan levy-yhtiöllä. Levy-yhtiöt voivat vetää erittäin lupaaviksi katsomilleen bändeille ”kickstartin”, täysin tyhjästä vuodessa parissa täyteen maailmaankuuluisuuteen. Levy-yhtiöt ovat tärkeä osaa materiaalista musiikkia (eli cd-levyt sun muut). Niiden poistuminen välistä ei todennäköisesti lisäisi musiikintekijöiden rahatuloja. Ainakaan merkittävissä määrin. Se fakta meidän täytyy hyväksyä että kaikki eivät voi elättää itseään marginaalimusiikin tekijöinä.
Suurempi ongelma on mielestäni se, että mihin nettilevityksen täysi dekriminalisoiminen johtaa tulevaisuudessa. Itse luulen ja väitän että se johtaa siihen ettei kukaan enää osta cd-levyjä, varsinkin kun ne ovat vanhaa ja kuolevaa teknologiaa tavallaan.

On totta, että levy-yhtiöt suosivat artisteja jotka ovat ns. ”varmoja menestyksiä”, ja nämä ”varmat menestykset” saavatkin sitten taakseen levy-yhtiön koko tuotanto- ja markkinointikoneiston, jonka johdosta niistä valtavia rahasampoja tuleekin. Tällaiset rahasampo-artistit varmasti kärsivätkin musiikin vapaan levityksen vuoksi. Sen sijaan marginaaliartistit, jotka eivät Sony BMG:n tai EMI:n palkkalistoille mitenkään pääsisikään, enimmäkseen hyötyvät saamastaan mainoksesta ja täysimääräisistä tekijänoikeuskorvauksista (tai mikä se tuleva systeemi sitten liekin, onhan mm. taiteilijapalkkkaa ehdotettu).

Kyllä, CD-levy on kuolevaa teknologiaa, samoin myös levy-yhtiöt ovat pian antiikkinen käsite. Henkilökohtaisesti aion tosin kasvattaa vielä yli 200 levyn kokoelmaani vaikka sama tavara löytyykin koneelta netistä ladattuna, samaa en usko enää seuraavasta sukupolvesta.

Quote:Totta, meillä on on kokemusta ja osaamista, mutta patenttien poistuminen veisi monelta alalta työpaikat suomessa. Otetaan esimerkiksi suomalainen yritys joka valmistaa pienoistuulivoimaloita. Heillä on joku tietty valmistustapa tähän joka tekee siitä ylivoimaisen kilpailijoihin. Valmistustapa on patentoitu. Nyt kiinalainen voisi periaatteessa kopioida valmistustavan ja alkaa tehdä vastaavia halvemmalla. Mutta jos tämä suomalainen yritys todistaisi että sitten markkinoille tulevat kiinalaiset rikkovat heidän patenttiaan niin EU ja Yhdysvallat pakottaisivat tuotteet pois. Jolloin kiinalaisilta menisi kaikkein rahakkain markkina-alue. Näin suomalaisella yrityksellä on teknologian ja patentin ansiosta kilpailuetu

Näinhän se vielä toistaiseksi toimii, mutta ei Kiinakaan jää enää pitkään länsimaiden taakse tutkimuksessa ja kehityksessä. Kun Kiinassa tuotteitaan valmistuttavat yritykset saavat samantasoista tuotekehitystä kiinalaiselta T&K-sektorilta, niin ei tänne pohjan perukoille tule enää rahaa patenteista. Pikemminkin päinvastoin. Vaikea patenttisäädöksiä on suomalaisten hyvinvoinnin kannalta perustella sitten kun tätä kilpailuetua ei enää ole.

Ei patenttilakien välitön poistaminen ole toimiva ratkaisu, sen sijaan voisi aloittaa lyhentämällä patenttiaikoja huomattavasti. Pitkät patenttiajat jarruttavat kehitystä, kuten Kaj ohjelmistojen erityistapauksen perusteli.

Quote:Itse en näe ongelmaa siinä että poliisi ja operaattorit vain vaikkapa suurimpien kalojen perässä juoksevat, eli suurimpien jakajien (P2P-verkoissa). Kyse ei ole missään nimessä niin räikeästä yksityisyyden loukkauksesta kuin mitä toiminta taas loukkaa tekijänoikeuksien omistajien oikeuksia ja vie heidän oikeutettua tuloaan.

Niinhän poliisi tekeekin. Esimerkiksi Finreactorin tapaus vuodelta 2004, jossa parikymmentä suurinta tiedostonjakajaa tuomittiin sakkoihin tekijänoikeusrikkomuksesta. Syytteen näitä kavereita vastaan nostivat luonnollisesti Microsoft, Warner Music ja kumppanit. Jossain kohtaa vain menee pieleen, kun satojen miljardien dollareiden arvoiset suuryritykset voivat haastaa suomalaisia koululaisia ja opiskelijoita tuhansien eurojen korvauksiin. Lain mukaista, oikeudenmukaista? Ainakin omaan korvaan kuulostaa lailta ja käytännöltä joka vaatii muutoksia. Ei puolia Suomen nuorista voi vankilaankaan laittaa.

Ja eihän tämä Finreactorin tapauskaan mitään muuttanut, se on nyt nähty vaikuttaako yhden palvelun sulkeminen kokonaistilanteeseen. Ainoa vaikutus oli näihin ”suurimpiin kaloihin” eli muutamaan opiskelijaan, jotka varmaan velkaantuivat ja pääsivät osaksi Suomen surullista tilastoa nuorten velkaantumisesta.