Vs:Puolueohjelman muutosehdotukset

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Puolueohjelman muutosehdotukset Vs:Puolueohjelman muutosehdotukset

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 19.10.2009 at 20.12
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Jos en sekoita asioita niin tutkimukset jätettiin pois siksi, ettei puolue voi julkaista puolueettomaksi koettavia tutkimuksia. Vai miten otetaan vastaan netissä esimerkiksi TTVK:n tutkimukset tai Microsoftin rahoittamat tutkimukset? :) Vakavasti otettavat tutkimukset tulevat puolueettomilta tahoilta.

Patenttijärjestelmän ja tekijänoikeusjärjestelmän välillä on oleellisia eroja, joten patenttijärjestelmän vastustaminen ei ole yhtään itsestään selvää.

1. Patentti kestää maksimissaan 20v hakemispäivästä (eli käytännössä 18v, kun hakeminen voi kestää pari vuotta).
2. Patentti on maksullinen.
3. Patentin vuosimaksut kasvavat koko ajan suuremmaksi, mitä vanhempi patentti on.
4. Patentin hankkiminen pienelle alueelle (esim. yksittäiseen maahan) on aika halpaa (luokkaa 100-1000e), joten se systeemi tosiaankin jossain määrin suojaa myös pikkusta keksijäneroa.
5. Patenttijärjestelmä tuottaa keksintödokumentaatiota, jota kaikki pääsevät hyödyntämään tuotekehityksessä. Ei tarvitse siis keksi asioita uudestaan, mikäli lisenssimaksut ovat järkevät.
6. Keksijä voi turvallisesti valmistuttaa tuotteen ulkoistetusti. Tuotantolinja voi maksaa miljoonia kohtuu yksinkertaisellekin tuotteelle, joten tuotteen julkaisu ei olisi mahdollista ilman patentteja.

Ainoa vika on se, että mitä suurempi yritys, niin sitä pienempiä patenttimaksut ovat yrityksen varallisuuteen nähden ja sitä enemmän voi patentoida kaikkea pientä ja epäoleellistakin sulkeakseen pieniä toimijoita ulos markkinoilta. Suurimmat yritykset hankkivat jopa tuhansia patentteja vuodessa. Patentit myös loppujen lopuksi maksaa kuluttuja tuotteiden hinnoissa. Jotenkin pitäisi saada patenttijärjestelmää oikeudenmukaisemmaksi pienen ja suuren toimijan välillä, mutta ongelmat eivät mielestäni anna perusteita järjestelmän täydelliselle vastustamiselle, koska hyötyjä on aika paljon.