Vs:Puolueohjelman muutosehdotukset

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Puolueohjelman muutosehdotukset Vs:Puolueohjelman muutosehdotukset

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 19.10.2009 at 22.26
Profiilikuva käyttäjästä whiic

4. Patentin hankkiminen pienelle alueelle (esim. yksittäiseen maahan) on aika halpaa (luokkaa 100-1000e), joten se systeemi tosiaankin jossain määrin suojaa myös pikkusta keksijäneroa.

Joissakin määrin. Jos joku haluaa valmistaa tuotetta koko maailmalle Suomea lukuunottamatta, niin sitten menee ja ottaa idean haltuunsa ja hyödyntää ilman lisenssimaksua. Monikansalliset yhtiöt eivät välitä muutenkaan Suomesta markkina-alueena. Suomen koko populaatio mahtuisi yhteen suurkaupunkiin. Me ollaan kärpäsenpaska. Sen takia sen enempää Nokiaa kuin Nokian renkaitakaan ei kiinnosta kokevatko suomalaiset tuotetta suomalaiseksi.

Toisaalta tämä pätee myös toisinkin päin: jos suomalaisista patenteista pääsisikin eroon, ja voisi Suomessa alkaa valmistamaan ”piraattikopioita” (ei tuotemerkkirikkomusmielessä tosin), näitä ei kuitenkaan saisi myytyä minnekään ulkomaille, jossa patentit ovat voimassa. Sama toki koskee lääkepatentteja ja ohjelmistopatentteja. Jos USA:ssa Mikkisoft patentoi jonkun tekstinkäsittelyohjelman niin sille ei voi suomalainen ohjelmistotalo tehdä kansainvälistä kilpailijaa, ainoastaan kotimaiseen levitykseen (ja muualle, jossa ohjelmistopatenttiajatus ei ole pesiytynyt).