Vs:Re: Yksityisyyden suojasta

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Yksityisyyden suojasta Vs:Re: Yksityisyyden suojasta

Julkaisija Vastaukset
markus_heikkila # Posted on 19.1.2009 at 16.15
Profiilikuva käyttäjästä markus_heikkila

Piraattipuolue kirjoitti:
Quote:Pienimpienkin yksityisyyden suojaan tehtyjen rajoitusten on oltava erittäin hyvin perusteltuja.

Matti Hiltunen kirjoitti:
Quote:Kuvittelisin ihan perinteisen poliisityön (johon kuuluvat esim. tarkasti kohdistettu salakuuntelu ja rahaliikenteen seuranta) olevan huomattavasti tehokkaampi tapa näiden rikosten kitkemiseen, kuin resurssien tuhlaaminen laajamittaiseen tarkkailuun.

Anteeksi nyt, mutta mitenköhän salakuuntelu tai rahaliikenteen seuraaminen eivät loukkaa yksityisyyttä?

Salakuuntelussa, telekuuntelussa ja rahaliikenteen seuraamisessa saadaan selville väistämättä sellaisia asioita täysin ulkopuolisista ihmisistä, jotka kuuluvat selkeästi yksityisyyden piiriin. Mielestäni maailma ei ole muuttunut sen vaarallisemmaksi paikaksi kuin vuonna 1995, jolloin telekuuntelu Suomessa sallittiin. Tämä oli ensimmäinen merkittävä päänavaus poliisin valtuuksille loukata ihmisten yksityisyyttä. Sen jälkeen poliisin valtaoikeuksien laajennuksille ei olekaan loppua näkynyt.

Rahaliikenteen seuraamisesta taas päästään paljon laajempaan aihepiiriin: sosiaalietuuksien saaminenhan edellyttää Suomessa yksityiselämän avaamista viranomaisille. Tukien määrään vaikuttaa muun muassa puolison ja muiden perheenjäsenten tulot. Kaikkein törkeimpiin yksityisyyden (=ihmisoikeuksien) loukkauksiin joutuvat nöyrtymään kaikkein köyhimmät: ne, jotka joutuvat hakemaan toimeentulotukea. He joutuvat toimittamaan säännöllisesti tiedot kaikesta rahaliikenteestään sosiaalitoimistolle. Varsinkin pienellä paikkakunnalla, jossa kaikki tuntevat toisensa, tämä on erityisen nöyryyttävää.

Onkohan köyhyys niin törkeä rikos, että tällainen yksityselämään puuttuminen on yleisen turvallisuuden takia sallittava? Voidaanko tästä vetää se johtopäätös, että kannatatte vastikkeetonta perustuloa?

Tarkoitukseni on lähinnä osoittaa, että lyhyestäkin puolueohjelmasta on vedettävissä hyvinkin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Eräässä foorumin keskustelussa myöskin vaadittiin toistuvasti, että Piraattipuolueen ehdokkaiden täytyisi pitää kaikki puolueohjelman ulkopuoliset mielipiteensä omana tietonaan. Onko siis niin, että ajatte rajatonta sananvapautta kaikille muille paitsi Piraattipuolueen jäsenille? B)

Mainittakoon tässä kohtaa, että toimin aktiivisesti eräässä toisessa puolueessa. Voisin kuitenkin kuvitella jonain päivänä loikkaavani teidän kelkkaanne jos nykyisen puolueeni uudistusmisvauhti ei ala pikkuhiljaa kiihtyä. Kuitenkin näen ongelmananne saman, mikä on kaikilla puolueilla: paperille on kirjattu hienoja tavoitteita, mutta käytännössä niitä ei sitten ollakaan valmiita ihan loppuun asti ajamaan. Tämän takia puolueohjelman pitäisi omasta mielestäni olla korkeintaan A4:n mittainen, sillä puolueen muodostavat siinä toimivat ihmiset, eivät sanat monitorilla.