Vs:Rikkooko tämä nettipaljastus lakia?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Rikkooko tämä nettipaljastus lakia? Vs:Rikkooko tämä nettipaljastus lakia?

Julkaisija Vastaukset
JJ75 # Posted on 17.8.2010 at 23.23
Profiilikuva käyttäjästä JJ75

Lainaus eräästäkin paperista:
”esitutkinta lopetetaan, koska tutkinnan jatkamisessa aiheutuvat kustannukset ovat selvässä epäsuhteessa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen nähden. Tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei myöskään vaadi esitutkinnan toimittamista”.

Myös vähäisyysperusteella (ETL 4 § 3 ja ROL 1 luku 7 §) tapahtuva esitutkinnan rajoittaminen asiassa täyttyy. Epäillystä rikoksesta ei oikeuskäytännön perusteella ole odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa. Epäiltyä rikosta on sen haitallisuus huomioonottaen pidettävä kokonaisuuteena arvostellen vähäisenä. Tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei myöskään vaadi esitutkinnan toimittamista.

Tämä päätös ei sisällä kannanottoa siihen, onko epäilty syyllistynyt siihen rikokseen, josta rikosilmoitus on tehty.”

Tämmöstä rimssua tarjoillaan aika paljon viljellen poliisilta tavallisille kansalaisille, heidän tehdessä tutkintapyyntöjä. Asioissa joissa asianomistajarikos olisi kysymyksessä, niin herkästi tuupataan vaikka tutkintakin syyttömille asianosaisille. Tehdään melkein mahdottomaksi viedä oikeuteen. Silti osassa rikoksia saa tehdä ja osaa ei saa tehdä sakkojen perusteella mitä ihmiset maksavat, esim. ylinopeussakot. Kehottaisin kyseenalaistamaan tästälähin kaiken sakkoasian ja kyseenalaistamaan myöskin poliisin toiminnan asioista, joista on säädetty sakkorangaistus, mutta mihin ”eivät voi puuttua” ja mihin ei kunnolla tehdä pohjatöitä asiasta syyttämisen kannalta käräjäoikeus käsittelyä varten.

Esimerkkinä voitaisiin käyttää kun talletetaan lokitietoja. Poliisi voi munia kuukausi tolkulla tutkimatta lokitietoja ennenkuin viimehetkillä. Sitten kun saa lopulta vastauksen, niin asiaa ei ehdi viemään itse eteenpäin, koska ei ole jäänyt aikaa lokitietojen poimimiseen. Poliisit pelaavat herkästi esim. aikaa tutkimuksissa. He voivat koittaa saada luopumaan jopa syytteistä.

Miksipä näin ei käynyt nyt? Kovin vähäpätöiseltä ”rikos” vaikuttaa uutisen mukaan olevan.