Vs:Sähköinen viestintä

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 11.6.2009 at 18.49
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Olen Nupin kanssa samaa mieltä. On todella naurettavaa perustella kantansa sillä mikä on laitonta ja mikä laillista asiassa, jossa Piraattipuolue haluaa muuttaa lakia. Sitä paitsi käsittääkseni laissa ei edes ole selkeästi sanottu, että avoimen WLAN-yhteyden käyttö olisi laitonta, vaan se on pelkkä tämän hetkinen tulkinta, joka saattaa korkeimmissa oikeusasteissa vielä muuttua. Lakia säädettäessä pitäisi ajatella nimenomaan sitä, mikä on yleisemmin järkevää, hyödyllistä ja yleisen oikeustajun mukaista. Voiko asia olla laiton, jos teon tekemisestä ei voi edes itse tietää? Tilannevaihtoehtoja on kaksi:

1) Sallittu. Bokseissa on oletuksena salaus käytössä ja se pitää erikseen poistaa, jos haluaa tarjota ilmaista langatonta yhteyttä. Tietenkin kaiken ”pikkukivan” tekeminen verkossa on laitonta, kuten nytkin

Edut:
• Ulkopuolinen voi tietää, onko yhteys tarkoitettu avoimeksi vai ei, joten säästytään turhilta kiistoilta.
• Ei vahinkorikoksia siksi, että laitteet automaattisesti yhdistävät verkkoihin. (Automaattinen yhteydenmuodostus parhaimpaan verkkoon tasoittaa verkkojen kuormitusta, parantaa yhteyden kuuluvuutta ja tekee verkkojen käytön yleisesti helpommaksi loppukäyttäjälle)
• Avoimien verkkojen yleistyminen etenkin kaupungeissa niitä tarvitseville (bussiaikataulut, turistit…). Avoimien yhteyksien tarjoaminen kasvaa koko ajan, koska koteihin tulee tulevaisuudessa 100- ja 1000-megasia yhteyksiä, joiden täyttä kapasiteettia tilaaja ei jatkuvasti itse tarvitse.

Haitat:
• Olemassa olevien avoimien yhteyksien käyttö on mahdollista, vaikka yhteyden omistaja ei sitä haluaisi. Toisaalta jos yhteys on tukossa tai toimii muuten huonosti muun käytön takia, asiakas luonnollisesti ottaa yhteyttä operaattorin tukeen ja saa ohjeistuksen yhteytensä suojaamiseen. Operaattorit voitaisiin myös velvoittaa ilmoittamaan asiakkaille kirjeitse lain voimaantulosta.

2) Kielletty.

Edut:
• Olemassa olevia yhteyksiä ei voida yhteyden omistajan tahdon vastaisesti käyttää, vaikka ne olisivat avoimia.

Haitat:
• Loppukäyttäjä ei voi mitenkään tietää onko avoin verkko käytettävissä vai ei
• Tahattomia rikoksia tapahtuu jatkuvasti, koska laitteet yhdistävät verkkoihin automaattisesti
• Avoimen verkottumisen hidastuminen

Mielestäni lopputulema on varsin selvästi sallitun puolella. Sallimisessa haittoja on korkeintaan yksi, ja senkin kanssa voi elää. Kieltämisessä on lähestulkoon pelkkiä haittoja.