Vs:Sähköinen viestintä

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 12.6.2009 at 0.55
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Teppo: ”Vahingostakaan ei voida puhua, koska sinulla on aivan varmasti tieto tunkeutumisesta, jos sinulla on halu käyttää Internettiä.”

Pointti onkin se, että kännykkä voi olla koko ajan taskussasi ja kännykän käyttäjä ei käytä internetiä. Hän kävelee 10 karttelia ja yhdistyy suunnilleen yhtä moneen lähiverkkoon luvatta. Hän ei avaa nettisivuja, mutta hänen laitteensa kirjautuu avoimiin lähiverkkoihin varmuuden vuoksi, siltä varalta, että käyttäjä haluaisi käyttää nettiä.

Eli kyllä vahingossa voi kirjautua ja uudella WLANilla varustetulla puhelimella tai (vanhemmallakin) läppärillä niin tekee vahingossakin, koko ajan.

Luulen, että esimerkkimme olivat riittävän selkeitä, mutta ilmeisesti yliarvioin teknisen ja termistöön liittyvän tietämyksesi tason, mm. siitä mitä verkkoon kirjautuminen tarkoittaa.

Teppo: ”Edelleenkin se on rikos ja olisi perin monimutkainen laki se semmoinen, joka erikseen antaa luvan Wlaniin tunkeutumiselle, muttei mihinkään muuhun tietoverkkoon?”

Ei olisi mielestäni vaikea määrittää, että tunkeutuminen on salasanalla suojatun verkon luvaton käyttö salasanan murtamalla, ja että avoin WLAN olisi vapaasti käytettävä WLAN. Oikeasti osa avoimista WLANeista on jopa tarkoitettu vapaiksi kaikille esim. kouluissa. Vika on se, että käyttöjärjestelmä yhdistää aina vahvimpaan tukiasemaan sinulta lupaa kysymättä, ja tietokoneesi ruudulle ei tule Terms of Service -ilmoitusta. Et voi tietää oletko auki unohdetussa WLANissa vai tarkoituksella auki jätetyssä.

Ja tosiaan lisäksi se, että vaikka et nettiä käyttäisi, tietokoneesi kirjautuu silti verkkoon varmuuden vuoksi. Siitä ei tietenkään aiheudu hidastusta WLANin omistajalle, koska verkkoon kirjautuminen yksistään ei juuri kuormaa aiheuta.

Teppo: ”Ja entäpä sitten se toinen puoli, jossa tietämätön ihminen pitää verkkoaan auki, muttei samalla kuitenkaan halua jakaa verkkoaan?”

Ainut minkä hän voi menettää on vapaa kaistanleveys. Ei sen enempää.

Avoimeksi jätetyn WLANin tahallinen tai tapaturmainen luvaton käyttö kuitenkin voi aiheuttaa … oikeustapauksen, sakon, (ehdollisen) vankeusrangaistuksen, rikosrekisterin, koulusta erottamisen, työstä irtisanomisen, työttömyysputken (rikosrekisteri 5 vuotta), syrjäytymisen ja miljoonan euron laskun yhteiskunnalle, koska henkilö ei rikostaustansa takia pääse tekemään töitä ja hänen keskeneräiseksi jäänyt opiskelunsa valuu kankkulan kaivoon.

Eli kumpi kahdesta pahasta on pienempi?

Teppo: ”Mielestäni voisi tulla kansalaisvastuuksi lukea lakia peruskoulussa,niin tulisi paremmin selväksi missä oikein mennään.”

Piraattipuolue tähtää lakien muuttamiseksi netinkäyttäjien oikeusturvan takaamiseksi totaalisen järjettömiltä laeilta. Jos laki käskee tanssimaan lambadaa joka päivä kello 13, ei ole Piraattipuolueen tehtävä vahtia, että koko kansa näin toimii, vaan saada sekä sanoma että omat edustajat eduskuntaan äänestämään, että tätä lakia ei saa olla jatkossa.

Jos et ole huomannut, että Piraattipuolue ry on pelkästään muodollista kumileimasinta vajaa poliittinen puolue, niin herrajestas sinun kanssa. Poliittiset puolueet ajavat MUUTOSTA. Nykytilan hyväksyminen estää sen toteutumisen.

Ymmärrän, että Piraattipuolueen ajamista asioista jotkin ovat kontroversaaleja ja herättävät kiistelyä. Tekijänoikeuksien lieventäminen on esim. kompleksi asia, jossa artistin aseman muuttuminen ei ole itsestäänselvä. Sama pyrkimys lisäksi aiheuttaa kiistatta harmia niille maailman 4 suurelle tekijänoikeuskonglomeraatille. Tämän jokainen piraatti tiedostaakin, mutta katsoo että he todellakin ansaitsevat sen. Piraattipuolue on paljon enempi huolissaan toimeentulon rajalla elävistä pienistä artisteista ja miljoonakorvauskanteiden uhassa olevista kulttuurin nettilevittäjistä.

Mutta sitä en todellakaan pysty ymmärtämään, että joku lähtee sokeasti puolustamaan voimassa olevaa lakia, joka voidaan tulkita koskevan myös WLAN verkkoja… käyttäen ainoana argumenttina ”se on laitonta (ja siksi lakia ei saa muuttaa sallimaan sitä)”. Siis… mitä ihmettä? Ei sikäli, ettenkö olisi kuullut tuollaisia samanlaisia kehäperusteluja ennemmin, mutta usein niitä olen kuullut vähemmän itseenselvistä asioista.