Vs:Sähköinen viestintä

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 12.6.2009 at 22.41
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Teppo se siellä laukoo kanuunoita tyhjinä vaan, kun luulee, että piraatit siitä säikähtäisi. On nimittäin melko selkeä merkki ammusten loppumisesta, kun argumentiksi jää vastakeskustelijan ikä, sukupuoli, tai muu asia, jolle vastakeskustelija ei mitään mahda.

Kauniisti, Teppo, väistelit vastaamatta mihinkään tai kritisoimatta itse esimerkkejä. Kyllä me tiedämme, että rinnastuksemme ovat sinulle aivan yhtä sontaa kuin agendamme ja kaikki ajamamme asiat. Se on sinun mielipiteesi. Argumentteja sinulla vaan ei ole, eli kykysi vaikuttaa toisten mielipiteisiin ovat aika rajalliset.

Tuntuu, että Tepon pääasiallinen argumentti on itsessään vain yksi iso virhepäätelmä (eli fallacy). Erityisesti: http://en.wikipedia.org/wiki/Is-ought_problem
Koko Tepon argumentti perustuu siihen, että avoimeen WLAN liittyminen on (=”is” ) nykylain mukaan laitonta, ja tästä syystä ihmiset jotka ovat eri mieltä siitä pitäisikö (=”ought” ) näin olla jatkossakin ovat lapsellisia, ja että on suorastaan tyhmää miettiä asian muuttamista (vaikka olemmekin PiraattiPUOLUE).

Uutisväläys, Tepposeni: ”on” ja ”pitäisi olla” ovat täysin toisista riippumattomia asioita. Se, että sinä pälätät kuinka totaalisen pihalla toiset on ja siitä kuinka selkeästi laki kieltää sitä ja tätä, on kaikki aiheen ohi menevää. Jos haluaisimme hyväksyä nykytilanteen, emme olisi puolue.

”Tehdään pieni kiva laki tätä varten”. Joo. Olen samaa mieltä. Säädetään laki, tai ehkä pelkkä viestintäministeriön laatima asetuskin jo riittäisi, että WLAN boksit salataan esim. sarjanumerolla. Tämä ei toki tarkoita etteikö vanhat boksit olisi yhä voitu unohtaa avoimiksi, eli jotenkin täytyisi määrittää tuo avoimeen WLAN verkkoon liittymisen juridinen status.

Varmaankin tuosta lain tulkinnasta voisi varmaan laatia jotakin toimintaohjeita ilman varsinaista lainmuutosta. Esim. onko verkkoon liittyminen ”laitteen käyttöä” vai onko kyseessä WLAN boksin tarjoaman palvelun käyttöä. Usein business maailma kutsuu tämän sorttisia asioita aina palveluiksi.

Kun ostat esim. ADSL-liittymän, saat ”ADSL-palvelun”, et suinkaan ”oikeutta käyttää ISP:n puhelinverkkoa, ADSL-tukiasemaa ja internet-runkoverkkoa”.

Mutta siitä huolimatta asiasta täytyisi saada juridisesti pätevät toimintaohjeet. Politiikasta paremmin perillä oleva voi tietää tarvitaanko siihen lain muutos vai hallituksen asetus. Vaikka PP ei hallituskelpoinen kaikella todennäköisyydellä tule olemaan vielä pitkään aikaan (jos silloinkaan), voidaan me vaikuttaa ja saada aikaan tilanne, jossa hallitus ryhtyisi asioita muuttamaan. Eikä varmaan hallituskaan tätä vastaan haraisi, kun vähän julkisuudessa jauhettaisiin – tämähän ei kuitenkaan ole mikään kontroversaali asia vaan pelkkä porsaanreikä, joka pitää korjata. Kyllä hallituskin tahtoisi sulan hattuun tämän korjaamisesta. Tai ainakin toivon niin. Ja me voitaisiin olla tyytyväisiä siitä, että olisimme liikkeelle paneva voima jo ennen ensimmäisiä eduskuntavaalejamme.

Mikko Kunnari mielestäni jäsenteli asian korjaamisen edut ja haitat todella selkeästi sivulla 3, viesti nro4800: http://www.piraattipuolue.fi/keskustelupalsta?func=view&catid=6&id=4488&limit=10&start=20#4800
Kyseinen viesti on ehdottomasti tämän ketjun parasta antia – kuitenkaan vähättelemättä sitä että moni vertauskuvallinen esimerkki on myös ollut naulan kantaan ja havainnollistavat asiaa.

Teppo: ”Alkuasetelma oli, että avoimeenkin Wlaniin tunketuminen on rikos. Ei se sillä parane, että höpistään omia ja sitä miten asia pitäisi olla.”

Ei se höpisemällä parane, mutta ei me väitettykään että pelkkä höpinä sitä parantaa. Nice strawman, dude.

Höpinä on kuitenkin tärkeää, jotta voimme itse jäsennellä omia ajatuksiamme ja muodostaa puolueen sisäistä konsensusta asiasta, ja höpinä toimii väliportaana sille, että puolue siirtyy varsinaiseen toimintaan asian ajamiseksi (oli kyse sitten mm. asian saattaminen julkisuuteen tämän foorumin ulkopuolelle, tai pyrkimys vaikuttaa suoraan poliitikkoihin).

Teppo: ”…pitäisi ottaa huomioon perustuslaki, jossa näin äkkisiltään pitäisi huomioida yksistään avoimeen Wlaniin liittyvät epäkohdat, jossa otetaan huomioon omaisuuden koskemattomuus…”

A ) Perustuslaki ei kiellä käyttämästä lahjoitettua omaisuutta.
B ) WLANiin liittyminen on palvelu samaten kuin ADSL-liittymä on palvelu.
C ) kukaan ei fyysisesti koske reitittimeesi eikä vahingoita sitä muutoinkaan

Eli perustuslainvastaista ei olisi tuota Rikoslain 28. luvun 7. pykälää: ”Joka luvattomasti käyttää toisen irtainta omaisuutta taikka kiinteää konetta tai laitetta, on tuomittava luvattomasta käytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi” muuttaa.

Lisäksi tuosta on 9. pykälässä tarkennettu että jos teko on ”kokonaisuutena arvostellen vähäinen” eikä aiheuta ”merkittävää vahinkoa tai haittaa” niin siitä voi saada korkeintaan sakot. Eiköhän tuota 9. pykälää korjaamalla voisi asian toteuttaa.

Jos laista ei haluta WLAN-spesifista (koska tekniikat kehittyy jatkuvasti ja ehkä samaa voisi soveltaa Bluetooth-verkkoihin, jne.) niin kyllä sinne voisi merkitä, että ”luvattomasta käytöstä ei voida tuomita ihmistä, jonka on annettu ymmärtää että laite on yleisesti kaikkien käytettävissä”. (Sanamuotoilu omani, ei tarkemmin viilattu, koska ei tässä vielä siinä vaiheessa olla, että lakitekstiä alettaisiin rustaamaan.)

Tuo korjaus kuulostaa ihan maalaisjärjeltä, mutta jos kerran WLANiin kirjautuminen nyt on rikollista tai edes potentiaalisesti rikollista (jos ei kerran korkein oikeus ole asiasta tuomiota antanut), niin ei voisi olla pahitteeksi vääntää rautalangasta.