Vs:Sukupuolien tasa-arvo

Julkaisija Vastaukset
Enigma # Posted on 11.6.2009 at 18.49
Profiilikuva käyttäjästä Enigma

Itseäni on tämänkaltaisissa kannanotoissa ihmetyttänyt se, että vaikka niissä on monesti ihan asiaakin, niistä samalla huokuu väheksyntä, kuten nyt vaikka kommentti ”asia toisin ilmaistuna niin, että nainenkin sen ymmärtää”. Tämäntyyppiseen argumentointiin ei kauheasti tee mieli antaa asiallista vastausta, kun jo aloituksessa on tehty selväksi, että koko toinen sukupuoli halutaan leimata jotenkin tyhmemmäksi.

Mutta annetaan nyt kuitenkin. ;)

Olen monesta asiasta kanssasi samaa mieltä. Asevelvollisuus on selkeästi epätasa-arvoinen, tosin mielestäni paras ratkaisu olisi palkka-armeijaan siirtyminen eikä jonkin keinotekoisen siviilipalveluksen väsääminen naisille vain siksi, että se on ”reilua”. Kuitenkin ainakin oman kokemukseni mukaan nimenomaan (varsinkin vanhemman polven) miehet itse kannattavat nykyisen tyyppistä asevelvollisuutta sota-ei-ole-naisten-hommaa -puheilla.

Naiskiintiöitä en kannata, enkä muitakaan sukupuolikiintiöitä. Paras henkilö valittakoon tehtävään kuin tehtävään sukupuolesta riippumatta. Mielestäni itseasiassa naiskiintiöt ovat pikemminkin vähän alentavia. Ihan kuin nyt nainen ei pystyisi johonkin ilman kiintiötä.

”Ovatko naiset ehdottamassa mieskiintiötä tasa-arvon toteutumisen valvontaan? Eivät.”

Ketkä ”naiset”? Naiset eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä siinä kuin eivät miehetkään. Ja kuten tuli sanottua, itse en ehdota mitään kiintiöitä kumpaankaan suuntaan.

Kun feminismiä ja sovinismia vertaillaan, kannattaa muistaa, miten hirveän uusi asia on, että naisilla on oikeus käydä edes töissä. Ei ole montaakaan sukupolvea siitä, kun Suomessakin puolet ihmiskunnasta eli käytännössä jonkun miehen holhottavana vailla mahdollisuutta esimerkiksi opiskella. Tämä on tilanne monissa maissa vielä nykyäänkin. Ei, en sano, että se on mikään perustelu jotenkin väheksyä miesten oikeuksia nyky-Suomessa. Kannattaa vain muistaa, että feminismille on ollut tilauksensa ja se on ollut välttämätöntä, että oltaisiin tässä.

Kannatan sydämestäni täyttä tasa-arvoa molemmille sukupuolille ja mielestäni myös miesten asiaa pitää ajaa (erityisesti huoltajuuskysymyksissä ja isän oikeuksissa on tehtävää), mutta kaikkein pahin tasa-arvon blokkaaja on vastakkainasettelu tyyliin miehet on tällasia ja naiset on tollasia ja kun kaikki miehet aina ja kun naiset ei ikinä. Eikö voitaisi välillä puhua ihan vaan ihmisistä? Tuollainen ihme marina ja toisten syyttely ja leimaaminen ei auta varmasti kumpaakaan sukupuolta.

Yleistäminen on ärsyttävää ja valitettavasti sorruit siihen whiic aloituksessi aika monta kertaa. Minä nyt esimerkiksi maksan aina itse omat syömiseni ja osaan jopa korjata auton. Ei ole kovin rakentavaa ensin perätä tasa-arvoa ja samaan hengenvetoon väittää, että kaikki naiset ovat tietynlaisia. Minä en ainakaan tunne yhtään naista, joka ”marisee, että kynnet likaantuu kun pitää osallistua fyysisesti rasittaviin töihin”. Vai tunnetko sinä sitten?

Turhat stereotypiat ovat kaiken rakentavan keskustelun pahin este.

Toivottavasti tämä vastaus tyydytti. :)