Vs:Taas näitä ”kaikki mulle heti”

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Taas näitä ”kaikki mulle heti” Vs:Taas näitä ”kaikki mulle heti”

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 7.6.2009 at 12.11
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Luin artikkelin just hetki sitten. Asiallinen, perusteltu huoli artistien tulevaisuudesta on ihan ok, mutta tommoinen tekijänoikeuslobbarin ja sosiaalidemokraatin vaalipuheen risteytys on kyllä jo melko tekopyhää sontaa. ”Heikkojen asialla” olemistahan se on, kun suojataan niiden neljän megakorporaation, jotka omistavat ylivoimaisen enemmistön kaupullisesti hyödynnetyistä tekijänoikeuksista, business-idea.

Lisäksi on hassua, että PP olisi ensimmäinen ”yhden” asian liike. Eikö Vihreät ollut kuitenkin ennen meitä vasen-oikea-akselilla määrittämätön puolue? Ja kyllä niillä tulevilla ehdokkaillamme tulee taatusti olemaan oma mielipiteensä vaikka kissanristijäisten lainvoimaisuudesta, mutta eihän prkle puolueen ole pakko tehdä linjausta siitä asiasta. Riittää, että linjaamme tekijänoikeusasioita ja sananvapausasioita ja yhteiset pelisäännöt niille harvoille aihepiireille.

Entäs RKP? Siinä vasta yhden asian puolue onkin. Se suostuu tekemään hallitusyhteistyötä kenen hyvänsä kanssa eikä heillä koskaan ole mitään muuta vaadittavaa kuin pakkoruotsi. Olenkin sanonut ja tulen jatkossakin sanomaan, että RKP olisi vaikka itse Ilmestyskirjan Pedon ja Saatanan hallituskumppani apokalypsen tullessa, jos saisi neuvoteltua pirun kanssa, että helvetissä puhutaan ruotsia toisena äidinkielenä. Niin häikäilemätöntä on se RKP:n yhden asian ajaminen ollut, että ei siitä oikein muuta mielipidettä voi muodostaa.

Sitaattihelmiä:
”Suomeksi se tarkoittaa laillista varastamista. Kaikki mulle heti netistä ilmaiseksi. Musiikki ja sanat.”

”Eihän kukaan anna autoa tai rakenna taloa ihan silkasta antamisen ilosta, tarjoa ilmaisia aterioita tai vie lomalle ulkomaille.”

Hieno analogia. Kuitenkin, kyseessä on pelkkä kopiointi, ei ainoan teoskappaleen luovutus toiselle. Itseasiassa levytyssopimus on lähempänä tuota mainittua varastamista, siinä kun siirtyy tekijänoikeuskin eteenpäin eksklusiivisesti, ja usein totaaliseen pilkkahintaan.

Kyllä moni haluaa jakaa tekijänoikeutensa korvauksetta inklusiivisesti, eli säilyttäen omat oikeutensa. Muuten GPL ja CC -lisenssejä ei olisi edes luotukaan. Kyllä avoin lähdekoodi jo todistaa, että vapaaehtoista jakamista löytyy ja se jopa elättääkin.

”Myös ohjelmisto- ja lääkepatenttijärjestelmät ovat piraattien mielestä pelkkä rasite kehittyvässä markkinataloudessa. Keksijänero kellarissaan on myytti ja …”

Eiköhän se keksijänero kellarissa todellakin ole myytti. Toista se oli silloin, kun keksittiin hehkulamppua, mutta nyt pääsääntöisesti patentoija on yritys… ja sitten parit omatoimiset yrittäjät, jotka haluavat suunnitella hieman erilaisia potkukelkkoja ja hilavitkuttimia. On heitäkin tosin…

”… lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin, kun tiedemiehet panttaavat löydöksiään sen sijaan, että jakaisivat ne tiedeyhteisön kesken.”

Aikas olkiukko. Ei tiedemies luo tiedettä estääkseen keksintönsä yleistymisen. Tiedemies luo, business-mies torppaa tuotteen hylkykoriin. Työsuhteessa luotu keksintö siirtyy automaattisesti työnantajalle keksijältänsä.

Yritykset myös tekevät paljon patentteja, joita ei ole tarkoitus myydä eikä lisensoida kilpailijoille vaan asettaa kilpailuesteeksi. (Ei automaattisesti tarkoita, että patentin omistava yritys hyödyntäisi patentin kuvaamaa teknologiaa.)

Usein patentteja luodaa ja yleisesti tunnetuista asioista. Patenttilainsäädäntö vaatii, että keksintö on ensimmäinen laatuaan, mutta välillä jokin itsestäänselvyys lipsahtaa läpi seulan ja saa patenttisuojan. Tällöin yritys voisi häätää kilpailijoita jo olemassa olevalta toimialalta. Käytännössä aivan itsestäänselvyyksiä on hankala patentoida ja jos sellaisen onnistuisi patentoimaan, patentin oikeussitovuudesta tulisi kiistaa myöhemmässä vaiheessa. Patentteja voi kuitenkin hakea asioille, joita useat yritykset ovat tutkineet samanaikaisesti. Tällöin patentin saa ensimmäinen hakija (käytännössä), ei parhaiten viimeistellyn hakemuksen tehnyt.

Yritykset myös ostavat joskus keksintöjä yksityisiltä joko huonon tarveharkinnan takia tai hidastaaksen kehitystä. Esim. öljy-yhtiöt voivat ostaa patentteja, jotka koskevat sähköautoihin liittyvää tekniikkaa, hidastaen näin siirtymistä pois öljytaloudesta.