Vs:Tarkentava kysymys virkamiesten tekijänoikeuksista

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tarkentava kysymys virkamiesten tekijänoikeuksista Vs:Tarkentava kysymys virkamiesten tekijänoikeuksista

Julkaisija Vastaukset
Roisto # Posted on 15.12.2010 at 19.44
Profiilikuva käyttäjästä Roisto

Vastaavaan olen törmännyt aikaisemminkin.

Kun opettajaharjoittelijaa pyydettiin tekemään videokuvaa (oli ammattikuvaaja siviilissä) koulun tapahtumasta, päätti rehtori sitten yksipuolisesti, että kuvaajalla ei ole oikeutta teokseensa, koska se on tehty ”virka-aikana”.

Jonninmoisen tappeluksen jälkeen, joka lipsahti ukailujen puolelle, pienestä korvauksesta sovittiin. Henkilön periaatteellinen päätös pitää kiinni omista oikeuksistaan teokseensa johti kuitenkin ”pysyvään työn saanti esteeseen”, eli kyseisen rehtorin ja tuon tuttujen toimesta ei työtä ollut enää luvassa. Henkilö X perusti ajatuksensa oikeuksistaan sille, että videokuvan taltiointi oli ainoa työ, joka tapahtui virka-aikana, ja videokuvaan liittyvä editointi ja lisukkeena käytetyt hänen itse omaa harrastusta/sivuammattia varten tekemät systeemit eivät liittyneet virkatehtäviin. Samoin käytössä olleet välineet (kamera, editointikone, kasetit yms) olivat herra X:n omaa omaisuutta.

Samaa voidaan toki yrittää riidellä kirjojen kanssa. Onko kaikki ajatukset varmasti syntyneet ja tuotettu virkatehtävien ulkopuolella? entä jos työn on pyytänyt esimiehesi? Eikö se silloin ole virkatehtävä? Kun kerran saat palkkaa kesältä, onko se silloin vrika-aikaa, jolloin teet virkatehtäviä? Entä kun kerran kokeiden korjaus yms tehdään ”omalla-ajalla”, niin eikös sekin sitten ole sitä virka-aikaa, ja siten virkatehtävien hoitamista? Onhan opettajalla kuitenkin velvollisuus olla opettaja myös silloin kun kohtaa oppilaiden vanhempia tms vapaalla ollessaan.

Ymmärrän itse varsin hyvin, jotta tuollainen sanamuoto voidaan hyvin yrittää riidellä moneen suuntaan ja huonolla tuurilla se aiheuttaa monta harmia ennen kuin saadaan vakiintunut käytäntö, joka sekin voi olla alkuperäisen ajatuksen vierestä.