Vs:tässä taasen uusi ongelma ratkaistavaksi

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta tässä taasen uusi ongelma ratkaistavaksi Vs:tässä taasen uusi ongelma ratkaistavaksi

Julkaisija Vastaukset
snowballschance # Posted on 15.12.2010 at 12.34
Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

Quote:Lääkärit (minkä mukaan, missä lähde?) ovat huolissaan potilaita koskevasta tiedonkulusta. Tiedot eivät kulje sujuvasti kunnasta toiseen (eivät niiden tarvitsekaan, tarpeelliset tiedot kyllä kulkee tarvittaessa jo nykyisellläänkin jos on tarvis)

Ihan varmasti Suomesta löytyy 2 lääkäriä, jotka ovat huolestuneita tästäkin asiasta, joten näin tulkiten vastuu on siirtynyt lukijalle.

Kun esimerkiksi opiskelija on ollut hoidossa kotipaikkakunnallaan ja menee sitten opiskelijaterveydenhoitoon niin ei ne aiemmat potilastiedot kulje automaattisesti mukana vaan ainoastaan opiskelijan omana kertomuksena tai paperikopiona.

Oikeastaan tiedot aiemmista tutkimuksista ja terveydenhoidosta eivät kulje mukana, mutta tiedot mahdollisesti väärinkäytettävistä lääkkeistä ovat kulkeneet sutjakasti jo vuosia apteekkien tietojärjestelmien kautta.

Se, ketä nämä tietojärjestelmät hyödyttävät, onkin hyvä kysymys. Apteekissahan tiedettiin ihan hyvin, ettei valelääkäri osannut määrätä lääkkeitä, mutta hälytyskellot eivät soineet.

Britanniassa tietojärjestelmän tekoäly jahtaa sarjamurhaajasairaanhoitajia. Vastaavasti jo nyt tekoäly voisi valvoa suomalaisten lääkäreiden lääkemääräyksiä sekä lääkkeiden vaivihkaa tapahtuvaa varastamista apteekeista ja sairaaloista. Kun varasteleva sairaanhoitaja tekee keikkaa useammassa kaupungin sairaalassa niin ei yksittäisen sairaalan seurantajärjestelmä pysty taitavaa varasta huomaamaan. Eräs syy vahvojen kipulääkkeiden niukkaan käyttöön joissain sairaaloissa on varmaan ollut pelko siitä, että henkilökunta varastaa ja diilaa ne eteenpäin.

Terveydenhoitohan on sellaista, että 90% kustannuksista syntyy 2 viimeisen vuoden aikana. Ambulanssikuljetuksissa ja poliklinikoilla pyörivät samat henkilöt. Ainakin näiden kohdalla olisi hyvä saada välittömästi tietää mikä se ongelma oli edellisellä kerralla, koska todennäköisesti kyseessä on sama vaiva.

Käytännössä tietosuojaan ei ole panostettu yksityisillä lääkäriasemilla. Julkisella puolella tietosuojaan suhtaudutaan tiukemmin.

Minulle itsellenikin on käynyt niin, että naapurin farmaseutti kyseli oudosti syntymäaikaani. Sen nyt sitten arvaa, että sitä tietoa käytettiin hänen henkilökohtaisen uteliaisuutensa tyydyttämiseen apteekin tietojärjestelmästä.

Toki puolueen nörttisiipi tietää ihan hyvin katsomistaan lokeista yms., miten näitä tietojärjestelmiä käytännössä väärin käytetään.